“Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια στο προσφυγικό, είμαστε στα σύνορα” λέει ο Τέρενς Κουίκ




Η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών που είχε στην Πράγα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Προσκεκλημένος της Βουλής και της Γερουσίας της Τσεχίας, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Γερουσίας για τους Απόδημους και μέλος της Επιτροπής για το Μεταναστευτικό Τόμας Γκρούλιτς (Thomas Grulich) και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Τσεχίας της Βουλής Γιάροσλαβ Φολντίνα (Jaroslav Foldyna).

«Βρισκόμαστε κοντά σε νέες αποφάσεις που αφορούν την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στις πρώτες χώρες εισόδου τους στην Ευρώπη, που θα δημιουργήσει, εκ των πραγμάτων, νέο τεράστιο πρόβλημα και στην Ελλάδα» δήλωσε μετά τις επαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών και τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην ουσία του μεταναστευτικού διευκρινίζοντας ότι «εσωτερικά προβλήματα σε ορισμένες χώρες να μη διαχέονται αρνητικά στους άλλους και να μην μας αποπροσανατολίζουν από τις δέουσες λύσεις». Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι «πρέπει κυρίως οι κεντροευρωπαϊκές χώρες να συνειδητοποιήσουν, όχι στα χαρτιά αλλά και στην πράξη, ότι η Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης, άρα και σύνορα δικά τους, και δεν μπορεί η πατρίδα μου να μένει μόνη απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα» και συμπλήρωσε: «Μπροστά σε ένα θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλω εκ μέρους της Ελλάδας να ζητήσω την ευαισθητοποίηση και της Γερουσίας και της Βουλής της Τσεχίας σε στήριξη λύσεων που θα αποτρέψουν την επανάληψη φαινομένων όπως του 2016, που επωμίσθηκαν χώρες της Μεσογείου όπως κυρίως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία».

Μιλώντας για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, είπε ότι μόνο την Ελλάδα και τα άλλα κράτη πρώτης γραμμής δεν συνέφερε. «Μόνο την πατρίδα μου δεν την βοήθησε. Δεν μπορεί τώρα κάποιοι, αυτό το καθεστώς να το αναβαθμίσουν στο χειρότερο για εμάς, που είμαστε τα ευρωπαϊκά σύνορα» προσέθεσε.

Το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών «ήταν ιδιαίτερα φιλικό με έκδηλη τη διάθεση κατανόησης των ελληνικών θέσεων».

Επιπλέον, από τους συνομιλητές του ο υφυπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει, κατέγραψε την υπόσχεση του προέδρου της Επιτροπής Φιλίας της Τσεχικής Βουλής κ. Φολντίνα, ότι θα ασκήσουν πίεση και με τη βοήθεια συναδέλφων τους από Κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να αναθεωρηθεί και να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε πιο ορθολογική βάση.

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Πράγα και στις συνομιλίες του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα Γιακούμπ Ντουρ (Jakub Durr), αντηλλάγησαν απόψεις κυρίως για διμερή θέματα. Επίσης, με τον ειδικό εκπρόσωπο του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών για τους απόδημους Τσέχους Γιάροσλαβ Κάντουρεκ (Jaroslav Kanturek), ο υφυπουργός επισημαίνει ότι είχε μια σφαιρική ανταλλαγή απόψεων που αφορούσε τις Διασπορές των δύο χωρών.

Σε όλες τις συνομιλίες του υφυπουργού Εξωτερικών συμμετείχε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Πράγα Ευθύμιος Ευθυμιάδης.

22/06/2018 17:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: