“Ανθρώπινο λάθος” οδήγησε στην πτώση του Antonov έξω από τη Μόσχα, με 71 νεκρούς




Η συντριβή ενός ρωσικού Antonov, τον περασμένο Φεβρουάριο κοντά στη Μόσχα, οφείλεται στους “λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος” του αεροσκάφους, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας.

Με τη βοήθεια της διακυβερνητικής επιτροπής αεροπλοΐας (MAK) που διερευνά τα αεροπορικά ατυχήματα στη Ρωσία, η Επιτροπή εξέτασε την εξέλιξη της πτήσης “δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο” και, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχαν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή: η συντριβή του αεροπλάνου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, οφείλεται “στους λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος”.

Από την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών διαπιστώθηκε ότι οι πιλότοι δεν έθεσαν σε λειτουργία το σύστημα των αεροστομίων θέρμανσης με αποτέλεσμα κατά την απογείωση να πιάσουν πάγο οι σωλήνες Pitot. Ο κυβερνήτης Βαλερί Γκουμπάνοφ λάμβανε λανθασμένες πληροφορίες από τα όργανα, που του έδειχναν ότι έχανε ταχύτητα και αποφάσισε, για να αυξήσει ταχύτητα, να βουτήξει με τη μύτη.

Το αεροσκάφος όμως είχε ήδη πάρει κλίση, ήταν ανεξέλεγκτο και συνετρίβη στο έδαφος.

Στις 11 Φεβρουαρίου, το Antonov 148 της εταιρείας Saratov Airlines κατέπεσε τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 65 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος. Από την πρώτη στιγμή, οι ερευνητές της ΜΑΚ εντόπισαν το πρόβλημα στο πάγωμα των σωλήνων Pitot, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα θέρμανσής τους δεν λειτουργούσε.

Το σύστημα Pitot επιτρέπει στους πιλότους να ελέγχουν την ταχύτητα του αεροσκάφους, μια παράμετρος που είναι κρίσιμης σημασίας για την πτήση. Αν οι σωλήνες, που βρίσκονται είτε στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους είτε στα φτερά, πιάσουν πάγο ή φράξουν από κάποιο σκουπίδι, οι πιλότοι μπορεί να λαμβάνουν λάθος πληροφορίες για την ταχύτητά τους.

26/06/2018 20:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: