“Αντάρτικο” των Βαυαρών συμμάχων της Άγγελα Μέρκελ για το μεταναστευτικό




Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) συνεδριάζουν εκτάκτως χωριστά, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ αγωνίζεται να βρει μία συμβιβαστική λύση για την μεταναστευτική πολιτική με τους βαυαρούς της συμμάχους για να προλάβει την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU/SPD μόλις τρεις μήνες μετά την συγκρότησή του.

Την ώρα που οι διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την διαχείριση της μεταναστευτικής ήλθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την περιπέτεια του πλοίου Aquarius, διακυβεύεται το ηγετικό της κύρος, αλλά και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ και την CSU επικεντρώνεται στο πρόγραμμά του για την Μετανάστευση, ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να δείξει στους ψηφοφόρους την πρόθεσή του να υιοθετήσει μία νέα σκληρή γραμμή εν όψει των δύσκολών τοπικών εκλογών στην Βαυαρία τον Οκτώβριο.

Μετά την νυκτερινή έκτακτη συνεδρίαση των CDU/CSU για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή χωριστών συνεδριάσεων των δύο ομάδων που αποτελούν μία ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Αγγελα Μέρκελ αντιτίθεται στο τμήμα του σχεδίου Ζέεχόφερ που επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να απορρίψουν μετανάστες που έχουν φθάσει στα σύνορα της Γερμανίας, αφού έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλες χώρες εισόδου του νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό θα αποτελούσε πλήρη ανατροπή της πολιτικής των ανοικτών θυρών που υιοθέτησε το 2015, η οποία ήδη έχει αμβλυνθεί με περιοριστικές ρυθμίσεις. Το επιχείρημα της καγκελαρίου είναι ότι εάν το Βερολίνο υιοθετήσει αυτό το μέτρο, αυτό θα οδηγήσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, εις βάρος μίας ευρωπαϊκών διαστάσεων προσέγγισης.

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε στην ηγεσία της CDU σήμερα το πρωί ότι πρότεινε οι αιτούντες άσυλο οι αιτήσειςτων οποίων έχουν ήδη απορριφθεί από τις γερμανικές αρχές θα μπορούν να επαναπροωθούνται στα σύνορα.

Προσπάθησε επίσης να κερδίσει χρόνο μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου για να επιτύχει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου καταγράφονται αρχικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πριν κατευθυνθούν προς την Γερμανία.

Τρία σχεδόν χρόνια αφού ήρε τους κανόνες της ΕΕ και επέτρεψε την είσοδο 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων στην Γερμανία, η μεταναστευτική κρίση εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αγγελα Μέρκελ, σε μεγάλο βαθμό διότι δεν κατόρθωσε να επιλύσει τις διαφορές εντός του συντηρητικού μπλοκ.

Στην διαχείριση της κρίσης το 2015 επιρρίπτεται η ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και την θριαμβευτική της είσοδο στο γερμανικό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

14/06/2018 14:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: