Πούτιν, Ροχανί αλλά και ο σκληροπυρηνικός Ορμπάν, συνεχάρησαν τον “σουλτάνο” Ερντογάν




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του. Συγχαίρω επίσης τον τουρκικό λαό για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Γερμανία ελπίζει σε εποικοδομητικές και αποδοτικές σχέσεις με τη νέα τουρκική κυβέρνηση μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολούθησε στενά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών (στην Τουρκία) και έλαβε υπόψη της το αποτέλεσμά τους (…) Πιστεύουμε ότι η σχέση εργασίας μεταξύ των κυβερνήσεών μας θα είναι εποικοδομητική και αποδοτική», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ.

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών αντανακλά πλήρως το μεγάλο πολιτικό κύρος του».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασε «τα ειλικρινά του συγχαρητήρια» στον Ερντογάν σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο της προεδρίας.

«Ελπίζω» ότι οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας «θα ενισχυθούν περαιτέρω» στη βάση «των στέρεων ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συνεχάρη τον Ερντογάν για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι «η σταθερότητα της Τουρκίας είναι καλό νέο» για την Ευρώπη.

«Η ήπειρός μας είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας και είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεραστούν μέσω μιας προβλέψιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ορμπάν.

Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήθελε ο Ερντογάν να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επίσης συνεχάρη τον Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεργαστούμε για την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά επίσης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

25/06/2018 13:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Sputnik- DPA
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: