Πόσοι θυμούνται τον Άγγελο και τον Δημήτρη: Οι Έλληνες όμηροι στα χέρια του Ερντογάν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Έχουν περάσει 107 ημέρες από τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, και με την υπόθεση της ομηρίας τους, δεν ασχολείται πλέον κανείς; Το θέμα χάθηκε από τα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης, οι διαδηλωτές εξαφανίστηκαν από τον Έβρο, οι λαλίστατοι Έλληνες πολιτικοί σιώπησαν και το δράμα του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη είναι συνεχιζόμενο.

Πόσοι θυμούνται καν τα ονόματά τους; Έμεινε να τους λένε «οι δύο στρατιωτικοί»…

Αυτό που συμβαίνει σε τούτη την υπόθεση είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό. Και μην μου πείτε ότι διεξάγονται μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωσή τους. Ούτε ότι όσο πιο λίγο ασχολούμαστε με την φυλάκισή τόσο πιο πολύ βοηθούμε την υπόθεση της ομηρίας του. Αυτό που συμβαίνει είναι το γνωστό κλασσικό φαινόμενο. Τις πρώτες μέρες ενός περιστατικού γίνεται «χαλασμός Κυρίου», και στη συνέχεια επικρατεί η απέραντη σιωπή.

Αυτή είναι η μία πλευρά του δράματος.

Η άλλη είναι η γνωστή ως «διπλωματία των ομήρων», που εγκαινίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να εκβιάζει χώρες και τις κυβερνήσεις.

  • Το έκανε με τη Γερμανία με τη σύλληψη και φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουζέλ.
  • Το διέπραξε με τη Γαλλία με τη σύλληψη και φυλάκιση του Γάλλου δημοσιογράφου Loup Bureau.
  • Ακόμα, φυλάκισε τον πάστορα Άντριου Μπράνσον για να στείλει το μήνυμα στην Αμερική, ότι δεν την φοβάται.

Όλες οι περιπτώσεις έχουν το στοιχείο του εκβιασμού. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ξένους υπηκόους για να απειλεί τις ξένες κυβερνήσεις.

  • Η Γερμανία κέρδισε την απελευθέρωση του Γιουζέλ στέλνοντας πολεμικό υλικό στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
  • Η Γαλλία μπόρεσε και κράτησε τη συμφωνία για τον Bureau μυστική. Μέχρι σήμερα δεν διέρρευσε το τίμημα που πλήρωσε το Παρίσι.

Οι Αμερικανοί, προς το παρόν, αρνούνται τον εκβιασμό και ζητούν πίσω τον πάστορα χωρίς ανταλλάγματα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαιτεί τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Ατίλα, γνωστό και ως ταμία της οικογένειας Ερντογάν.

Από την Ελλάδα απαιτεί την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες».

Και με αυτά και με εκείνα, η «διπλωματία των ομήρων» καλά κρατεί.

  • Θα διακινδυνεύσω μία οδυνηρή πρόβλεψη: Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν στις φυλακές μέχρις ότου ο Ερντογάν κερδίσει αυτά που ζητά. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους. Δεν μπορεί να τους παραβιάσει, ακόμα και αν αυτή η παραβίαση οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Βρισκόμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο.

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση του Μπράνσον. Ο Αμερικανός πάστορας, που υποστηρίζεται επίσημα και δημόσια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, παραμένει στις φυλακές αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Δεν είναι ο μόνος όμηρος Αμερικανός πολίτης. Είναι και άλλοι.

Χωρίς αμφιβολία η συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας είναι αντισυμμαχική και παραβιάζει τους διεθνείς νόμους. Αλλά, δεν ακούει κανένα. Μπορεί να σιωπά λόγω των τουρκικών εκλογών και να χαμήλωσε αιφνιδίως τους τόνους, αλλά αν αναδειχθεί νικητής θα παρουσιάσει ένα χειρότερο εαυτό.

  • Στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν φήμες, που εξαφανίζονται και επανέρχονται, ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα γίνει η ανταλλαγή του πάστορα τουλάχιστον με τον τραπεζίτη Ατίλα, διότι η περίπτωση του Ιμάμη Γκιουλέν και η έκδοση του στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς καλύπτεται από τους αμερικανικούς νόμους. Οι δικηγόροι του παραμένουν αισιόδοξοι ότι δεν θα σταλεί πακέτο στον Ερντογάν, ο οποίος σίγουρα θα τον καταδικάσει και θα τον εκτελέσει «προς συμμόρφωση».

Όσο και αν ακούγεται απάνθρωπο, διότι ομιλούμε για ανθρώπους που βρίσκονται άδικα στις φυλακές, η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Ερντογάν θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα για την Αμερική, και στην περίπτωση των στρατιωτικών μας, για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, και όσο διαρκεί η ομηρία τους, πρέπει να σκεφτόμαστε τον Άγγελο και τον Δημήτρη και να αρχίσουμε ξανά να δημοσιοποιούμε την υπόθεσή τους. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε για τους δύο στρατιωτικούς μας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Παραδοθήκαμε για να μην γίνει μεγαλύτερο επεισόδιο, είπαν οι Μητρετώδης, Κούκλατζης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: