Ποιοι σκότωσαν τον Τζόρτζ Πολκ; Το βιβλίο που “ρίχνει φως” σε σκοτεινά σημεία 70 χρόνων




Γράφει ο Νικηφόρος Αντωνόπουλος

Την ώρα που το… κυρίαρχο ερώτημα της επικαιρότητας, είναι τι πρέπει να ξέρουν οι 17χρονοι από ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, δυο γνωστοί και μη εξαιρετέοι δημοσιογράφοι, ο καλός συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου, χρόνια ανταποκριτής ελληνικών Μέσων στις ΗΠΑ και ο παλιός καλός συνάδελφος και φίλος Κώστας Παπαϊωάννου, έρχονται να θέσουν ένα ακόμη ερώτημα:

– Όχι απλώς τι γνωρίζουν οι 17χρονοι, αλλά τι γνωρίζουμε όλοι εμείς από μια υπόθεση που συντάραξε μέσα στην καρδιά του εμφυλίου τη χώρα, τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη, όπου τον οδήγησαν οι «επαφές» του για «να ανέβει στο βουνό» και να συναντήσει και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό των ανταρτών, Μάρκο!

Σ’ αυτό το ερώτημα οι δυο δημοσιογράφοι έρχονται να προσφέρουν εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία, άγνωστα ως τώρα, για μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που προκαλεί ακόμη και σήμερα έντονες αντιπαραθέσεις.

Σίγουρα, ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Κώστας Παπαϊωάννου δεν είχαν σκοπό να γράψουν αστυνομικό μυθιστόρημα, ούτε και η φιλοδοξία τους ήταν να αποκαλύψουν, 70 χρόνια μετά, τους δράστες – γιατί, βεβαίως, δεν ήταν ένας – αυτού του πολιτικού εγκλήματος.

  • Προσφέρουν όμως πολύτιμα στοιχεία, απόρρητα ως τώρα έγγραφα ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών, ντοκουμέντα, συνομιλίες, πρακτικά από τις δίκες εκείνων που αδίκως κατηγορηθήκαν ως δράστες του εγκλήματος.

Και βεβαία, ανασυνθέτουν με εξαιρετική ακρίβεια εκείνη την περίοδο του εμφυλίου, τις πολιτικές ίντριγκες, την εμφανή και αφανή δράση των ξένων υπηρεσιών, αλλά και αναδεικνύουν μέσα από τα ρεπορτάζ του Πολκ και άλλων ξένων ανταποκριτών, από τη μια, τη διαφθορά μιας άρχουσας τάξης την οποία συντηρούσαν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά οι Αμερικανοί, και από την άλλη, το κλίμα φόβου, ανασφάλειας, φτώχιας μέσα στο οποίο ζούσε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Και τους δυο καλούς συναδέλφους θα έχω τη χαρά να συναντήσω την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, όπου και θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους «Οι Έξι Θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» (Έκδοση Πατάκη)

Ευπρόσδεκτοι ασφαλώς είναι και όλοι όσοι αγαπούν το καλό βιβλίο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συνδυάζει δημοσιογραφική έρευνα, αστυνομικές αυθαιρεσίες, δικαστικές πλάνες, παρακράτος και δράση μυστικών υπηρεσιών.

Ακόμη καλύτερα, το ενδιαφέρον του βιβλίου συνοψίζεται στο πιο κάτω μικρό απόσπασμα από το οπισθόφυλλο:

«Σήμερα, 70 χρόνια μετά, μαζί με το κύριο ερώτημα ποιοι (και γιατί) σκότωσαν τον Πολκ, υπάρχει και το ερώτημα γιατί οι κυβερνήσεις τριών κρατών ( Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας και Βρετανίας) συνεργάστηκαν στενά (και διαχρονικά) για να συγκαλύψουν τους δράστες»…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

ΠΗΓΗ: ECOZEN

Γιατί η δολοφονία Πολκ παραμένει ανεξιχνίαστη; Αποκαλυπτικό βιβλίο των Παπαϊωάννου-Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: