Περίεργη διαρροή των Τούρκων για τους ρωσικούς S-400: Μιλούν για αναβολή παραλαβής τους




H Τουρκία φαίνεται ότι αρχίζει να βάζει “νερό στο κρασί της” όσον άφορα τους ρωσικούς S-400 και ήδη η Άγκυρα αρχίζει να “ψελλίζει” αναβολή της προμήθειας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού πρακτορείου.

Ειδικότερα η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου μεταδίδει ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Χουριέτ, σύμφωνα με το οποίο η παραλαβή των S-400 θα γίνει μετά από 19 μήνες αντί για εννέα όπως είχε προγραμματιστεί.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση του του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενώ σήμερα αποκαλύφθηκε το νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες και το οποίο μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Πάντως η Χουριέτ, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου της Άγκυρας επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών πυραύλων αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ανενεργοί μετά την παραλαβή τους, σύμφωνα με πρόταση των Αμερικανών .

Ειδικότερα το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει

Αναβολή της παραλαβής των S400 από εννέα μήνες σε 19 φέρεται να ανακοίνωσε η Τουρκία στους Αμερικανούς, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η οποία αναφέρει πως ενώ οι Αμερικανοί τους πρότειναν ακόμη και να πάρουν τους S400 αλλά να μην τους χρησιμοποιήσουν, η Άγκυρα τους είπε πως είχε ήδη λάβει απόφαση για καθυστέρηση παραλαβής ώστε ο τουρκικός στρατός να είναι έτοιμος να τους χρησιμοποιεί με το δικό του λογισμικό και όχι εκείνο των Ρώσων.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ το θέμα των S400 τέθηκε στο τραπέζι στη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο κατά τις επαφές τους για τη συμφωνία για το Μέμπιτς.

Παρά τις πιέσεις των Αμερικανών η Τουρκία είπε ότι δεν υποχωρεί από τους S400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν το επιχείρημα ότι οι S400 απειλούν τα F35 και άλλα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, προτείνοντας να γίνει μια κοινή εργασία για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες. Επειδή η Τουρκία επέμεινε, κάποιοι πρότειναν “πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιήσετε”.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι η τουρκική πλευρά τους ανέφερε ότι παρότι υπάρχει επείγουσα απειλή αποφάσισαν να παραλάβουν τους S400 σε 19 μήνες αντί σε 9. “Εάν δεχόμασταν σε 9 μήνες οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιούν με το δικό τους λογισμικό. Εμείς όμως επειδή θέλουμε να χρησιμοποιηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα μόνο από τους δικούς μας στρατιώτες προτιμήσαμε η παραλαβή να γίνει αργότερα”, φέρεται να τους είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αυτό είναι το νομοσχέδιο της Γερουσίας που μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Τα αμερικανικά φλερτ προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, η Τουρκία και οι ψευδαισθήσεις μας…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: