Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη για την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου




Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με γραπτή παρέμβαση του το ζήτημα της σύνταξης «κώδικα κοινού αποδεκτού γλωσσαρίου» για χρήση του από Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους καθώς και τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων για προσπάθεια περιορισμού της ελευθέριας λόγου και έκφρασης τους.

Συγκεκριμένα στην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης σημειώνει τα ακόλουθα:

«Μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», 17/6/18, ακολούθησε έντονη αρθρογραφία στα κυπριακά ΜΜΕ και ανησυχίες επειδή, μέλη της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) ή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), επεξεργάζονται σύνταξη «κώδικα κοινού αποδεκτού γλωσσαρίου» για χρήση του από Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους. Οι επικρίσεις εστιάζονται στο ότι το προωθούμενο «γλωσσάρι» δυνατόν να λειτουργήσει ως συγκαλυμμένη λογοκρισία προς τους δημοσιογράφους, με απώτερο κίνδυνο την ανοχή καταστάσεων που παραβιάζουν το κράτος-δικαίου της ΕΕ ή εγκλημάτων (π.χ. εγκλημάτων πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας) κατά παράβαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Κατόπιν των αντιδράσεων, η ΕΔΔ εξήγησε ότι δεν διανοείται να περιορίσει με κανένα τρόπο την ελευθερία έκφρασης και εξέφρασε την απογοήτευσή της για χειρισμούς της ΕΣΚ. Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους και έχουν προχωρήσει σε ενέργειες διαμαρτυρίας.

Με δεδομένο τον σεβασμό της ΕΕ στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ και εναντίωση σε μεθοδεύσεις που άμεσα ή έμμεσα την περιορίζουν, ερωτάται η Επιτροπή:

1. κατά πόσον είναι ενήμερη για το πιο πάνω θέμα.

2. κατά πόσον το εν λόγω θέμα ετέθη σε οποιαδήποτε επαφή εκπροσώπων της ΕΔΔ ή δημοσιογράφων από την Κύπρο στις επισκέψεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο σχετικών επαφών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: