Πάνω από τους μισούς Ρώσους βλέπουν θετική δυναμική στην καταπολέμηση της διαφθοράς




Οι Ρώσοι διαπιστώνουν μια θετική δυναμική στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ρωσία. Αυτή την εικόνα κατέγραψε μια τελευταία δημοσκόπηση υπό τον τίτλο «Η Διαφθορά στην Ρωσία» που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα «Ιζβέστια».

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, το 55% των Ρώσων πολιτών διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια βελτίωση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ περίπου το 50% θεωρούν ότι οι συλλήψεις κρατικών αξιωματούχων είναι μια από τις ενδείξεις πραγματικής καταπολέμησης του φαινομένου της δωροδοκίας.

Το 24% των Ρώσων ωστόσο πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει πλήξει ολόκληρη την κοινωνία, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προσδιόρισαν παρόλα αυτά και τους τομείς όπου είναι έκδηλο το φαινόμενο της διαφθοράς. Το 23% για παράδειγμα των Ρώσων πιστεύουν ότι ο πιο διεφθαρμένος τομέας στην Ρωσία είναι ο τομέας της ιατρικής περίθαλψης, το 16% εξέφρασε την άποψη ότι το φαινόμενο της διαφθοράς ευδοκιμεί στις δημοτικές υπηρεσίες και στην αστυνομία, το14% στο δικαστικό σύστημα και το 14% στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο αναλυτής Νμτίτρι Φετίσοφ, δήλωσε ότι η θετική δυναμική στην καταπολέμηση της διαφθοράς την οποία διαπιστώνει το 55% των Ρώσων συνδέεται με τις συλλήψεις κυβερνητών και του πρώην υπουργού οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ. Ο ίδιος ο Φετίσοφ ωστόσο λέει ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους φαινόμενα διαφθοράς και κυρίως στους τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί σε πολύ κόσμο την αίσθηση ότι οι συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν έχουν σχέση μόνο με το κυβερνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά και με την διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων ομάδων που ασκούν επιρροή στις εξελίξεις.

Ο κόσμος βλέπει ότι βάζουν στην φυλακή κυβερνήτες, αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας και υπουργούς, λέει ο πολιτειολόγος Αντόν Χάσενκο , θεωρώντας ότι αυτό ακριβώς το γεγονός ενισχύει τις θετικές εκτιμήσεις για τον ρόλο του κράτους στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

01/06/2018 16:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Izvestia
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: