Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την οικονομία των ΗΠΑ και το παγκόσμιο εμπόριο, λέει το ΔΝΤ




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, να υποκινήσουν αντίμετρα από τις άλλες χώρες και να βλάψουν τελικά την αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ, σε μια έκθεσή του για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνει ότι μολονότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή φέτος αλλά και το 2019, τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για τις δαπάνες και τους φόρους θα μπορούσαν να την θέσουν σε κίνδυνο μετά το 2020.

Ο Τραμπ έχει εξοργίσει τους συμμάχους του με τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθεί και με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τα μέτρα αυτά (…) είναι πιθανόν να στρέψουν τον πλανήτη μακριά από ένα ανοιχτό, δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, με αντίθετα αποτελέσματα τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και των εμπορικών εταίρων τους” αναφέρεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί εξάλλου ότι ένας φαύλος κύκλος αντίμετρων θα είχε συνέπειες για τις εθνικές και τις διεθνείς επενδύσεις, θα μπορούσε να διακόψει τις παγκόσμιες και τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και να υπονομεύσει το σύστημα στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το Ταμείο στην ανάλυσή του προβλέπει επίσης ανάπτυξη 2,9% για φέτος και 2,7% για το 2019 για την αμερικανική οικονομία η οποία επωφελείται από τις περικοπές στους φόρους και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως και η Fed, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2020. Σημείωσε ότι οι περικοπές φόρων και η αύξηση των δαπανών σε μια περίοδο που η οικονομία παρουσίαζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη και η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα “αυξάνει το εύρος και το μέγεθος μελλοντικών κινδύνων”, όπως για παράδειγμα το υψηλότερο δημόσιο χρέος και την πιθανότητα μιας ύφεσης.

14/06/2018 20:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: