Οι Αμερικανοί στέλνουν το FBI στην Αιθιοπία μετά την επίθεση κατά του πρωθυπουργού




Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν ειδικούς του FBI στην Αιθιοπία για να βοηθήσουν στην έρευνα για την επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του νέου πρωθυπουργού της χώρας Αμπίι Άχμεντ, μετέδωσαν σήμερα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μια χειροβομβίδα εξερράγη το Σάββατο σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του νέου πρωθυπουργοού προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε πλατεία της Αντίς Αμπέμπα για να εκφράσει την υποστήριξή του στις ριζοσπαστικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Αμπίι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον κύριο εχθρό , την Ερυθραία.

Τριάντα άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής ως ύποπτοι για ανάμειξη στην επίθεση αυτή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 156 στην κατάμεστη Πλατεία Μέσκελ της Αντίς Αμπέμπα.

Οι αρχές συνέλαβαν επίσης 9 αστυνομικούς για παραλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια στη συγκέντρωση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

“Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ειδικούς του FBI”, δήλωσε το προσκείμενο στο κράτος Fana Broadcasting Corporation.

Την πρόταση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γκίλμπερτ Κάπλαν κατά την συνομιλία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιθιοπίας Γουόρκνεχ Γκεμπεγέχου, πρόσθεσε το Fana.

Προς το παρόν η αμερικανική πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Η Αιθιοπία είναι μια από τις κύριες συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή ιδιαίτερα στον αγώνα κατά των μαχητών στη γειτονική Σομαλία.

Αξιωματούχοι της ασφάλαειας δεν έχουν προς το παρόν δηλώσει επισήμως ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Ο Αμπίι Άχμεντ ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, δεσμευόμενος για μεγαλύτερη διαφάνεια στην κυβέρνηση και συμφιλίωση σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από πολιτική αναταραχή από το 2015.

Η Αιθιοπία έχει απελευθερώσει χιλιάδες φυλακισμένους διαφωνούντες από την αρχή του έτους.

Μεταξύ των μεγάλων πολιτικών αλλαγών στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αμπίι είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών και των κρατικών Αιθιοπικών Αερογραμμών, χαλαρώνοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης στην οικονομία.

25/06/2018 15:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: