«Οδύσσεια» για πάνω από 300 μετανάστες: Σε αναμονή, ανοικτά της Μάλτας, τα πλοία που τους μεταφέρουν




Το Lifeline, ένα πλοίο που απειλείται με κατάσχεση από την Ιταλία, και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Alexander Maersk, ενδέχεται να συναντηθούν στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποια διπλωματική λύση για τους εκατοντάδες μετανάστες που μεταφέρουν, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Lifeline.

Η Ρώμη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, έτσι “κατά 90% το Alexander Maersk θα προσεγγίσει τη θέση μας στα ανοιχτά της Μάλτας”, είπε ο Άξελ Στάιερ, ο εκπρόσωπος της Lifeline στη Γερμανία.

Το Lifeline περισυνέλεξε περίπου 230 μετανάστες –μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και 4 παιδιά– στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Το δανέζικο πλοίο της εταιρείας Maersk διέσωσε 113 μετανάστες στα ανοιχτά των ακτών της νότιας Ιταλίας και τώρα πλέει στα ανοιχτά της Σικελίας.

Η “συνάντηση” των δύο πλοίων στο ίδιο σημείο θα μπορούσε να διευκολύνει την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για τους μετανάστες αλλά και τον ανεφοδιασμό τους. Δεν προβλέπεται πάντως να μεταφερθούν μετανάστες από το ένα πλοίο στο άλλο.

Η Μάλτα δεν δείχνει επίσης διατεθειμένη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Lifeline. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε σήμερα μέσω του Twitter ότι το πλοίο “παρέβη τους κανόνες, αγνοώντας τις ιταλικές οδηγίες” επειδή παρέλαβε τους μετανάστες ενώ ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση της λιβυκής ακτοφυλακής για τη διάσωσή τους.

Πάντως το πολεμικό ναυτικό της Μάλτας έστειλε σήμερα ένα σκάφος για να εφοδιάσει το Lifeline με νερό και τρόφιμα καθώς η κατάσταση των μεταναστών είναι κακή. “Αναμένουμε μια διπλωματική λύση, είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με πολλές διαφορετικές χώρες”, είπε ο Στάιερ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ισπανία: Περισυνελέγησαν σώοι συνολικά 418 μετανάστες

23/06/2018 20:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: