Ο Τσίπρας έφυγε νικητής από τη Βουλή: Ηττήθηκε η πρόταση δυσπιστίας του Μητσοτάκη




Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Σε σύνολο 280 βουλευτών, 153 καταψήφισαν την πρόταση και 127 την υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα την πρόταση υπερψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία και η Χρυσή Αυγή είχε αποπεμφθεί. Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας και τέθηκε αμέσως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο.

Η τριήμερη συζήτηση χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όσο και για τους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων στο ζήτημα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία, που ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας και λύνει ένα πρόβλημα το οποίο ταλάνιζε την ελληνική εξωτερική πολιτική για τρεις δεκαετίες.

«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για τη χώρα μου και τον πατριωτισμό. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και τις μεγαλοστομίες. Αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη γιατί πιστεύω ότι ο πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την κληρονομία μας και να ενισχύσουμε την Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συμφωνία που παράγει αρνητικά τετελεσμένα, των οποίων οι συνέπειες θα επέλθουν πολλούς μήνες αργότερα. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μέσω της συμφωνίας επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους, χρησιμοποιώντας, όπως είπε, ένα εθνικό θέμα ως εργαλείο πολιτικής επιβίωσης.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται σε κανένα επίπεδο την ελληνική κυβέρνηση και ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να εκφράσει τη βούλησή του. Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι δεν είναι ολοκληρωμένη, παρά τα θετικά σημεία που μπορεί να εμπεριέχει. «Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από τις κινήσεις της γείτονος χώρας. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει να βελτιωθεί πριν να είναι αργά», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής δεν ψηφίζεται η συμφωνία και ότι αν και όταν αυτή έρθει στην Ελληνική Βουλή η θέση του κόμματός του θα είναι αρνητική.

«Με την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ στοχεύει στους ΑΝΕΛ», σημείωσε ο κ. Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα κλονίσει την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπου διακυβεύεται η έξοδος από τα μνημόνια, η οποία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο σύγκλισης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξή του προς τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διαχρονικά χάνει ευκαιρίες στο ονοματολογικό, με αποτέλεσμα 140 χώρες σε όλο τον κόσμο να έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η στήριξη της συμφωνίας δεν συνεπάγεται και στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αιτιολογώντας, έτσι, την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

«Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη Δευτέρα πολιτική Παρουσία. Είμαστε αντίπαλοι με τον Τσίπρα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του, αλλά η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εθνική μειοδοσία, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα την υπέγραφε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς «θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την παράδοση της Μακεδονίας».

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 16/06/2018 23:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: