Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε το 149ο παγκόσμιο γραφείο του, στην Αθήνα




Το 149ο παγκόσμιο γραφείο του και το 30ο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εγκαινίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Αθήνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους, η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας, ήταν παρόντες στην επίσημη τελετή των εγκαινίων.

Η επίσημη έναρξη του γραφείου υποστηρίζει τις κοινές προσπάθειες του ΠΟΥ και της ελληνικής κυβέρνησης, για την υγεία για όλους, ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Δρ. Τέντρος. Συνεχάρη «τα αδέρφια του, Ανδρέα και Γιάννη» όπως αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, για την αφοσίωση τους στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας. Δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος, από το γεγονός ότι λειτουργούν ήδη περισσότερες από 90 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να στραφεί σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και για δύο επιπλέον λόγους: Ο πρώτος είναι η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και ο δεύτερος έχει να κάνει με τον αυξημένο δείκτη θνητότητας λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Ο Δρ Τέντρος μίλησε για επενδύσεις με τρόπο γρήγορο και αποφασιστικό.

Στην συνεργασία του ΠΟΥ με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές, αναφέρθηκε και η Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα υπήρξε ένα θετικό παράδειγμα περιφερειακών πολιτικών υγείας προσαρμοσμένων σε εθνικό επίπεδο και ότι ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα αυτής της πορείας. Η συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας, είπε, στοχεύει στην μείωση των κινδύνων για την υγεία και στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η υγειονομική κάλυψη των μεταναστών. Ανέφερε ότι το Γραφείο θα υποστηρίξει επίσης προγράμματα συνεργασίας κρατών, όπως για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών (κουνούπια).

Η λειτουργία γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούμε στενότερα με την κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της υγείας και να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των υπηρεσιών υγείας, κατέληξε η Δρ. Τζακάμπ.

Η ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ, προσδίδει στην Ελλάδα κύρος και ασφάλεια

Για συστηματική και αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΟΥ στην Ελλάδα, έκανε λόγο κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης. Εξήγησε ότι στόχος της συνεργασίας είναι η παροχή της αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού . «Η στρατηγική ‘Υγεία για όλους’ της Αλμα-‘Ατα πριν από 40 χρόνια , η συνεχής προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στην πρόσβαση , ο σύγχρονος στόχος του ΠΟΥ «να μη μείνει κανείς πίσω» , υπηρετούν ένα πρόταγμα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στην υγεία. Ακριβώς γι’ αυτό μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στη στοχοθεσία και στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που υλοποιείται μέσω της στήριξης, ενδυνάμωσης και «ηθικοποίησης» του δημόσιου συστήματος υγείας».

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε τις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια» και που σήμερα προχωρούν, με «κορυφαία» όπως είπε, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι το «κλειδί» για «την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών σε συνεχή, ολοκληρωμένη, ανθρωποκεντρική και ποιοτική φροντίδα» και που για την υλοποιησή της «κρίσιμο ρόλο έπαιξε η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με τον ΠΟΥ Ευρώπης». Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές Υγείας και για αξιόπιστη και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών.

«Μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τις επείγουσες, αλλά σιγά-σιγά και τις πιο ειδικές ανάγκες υγείας των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στη χώρα. Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, θωρακίζοντας την κοινωνία μας από την επιρροή ακραίων, ξενοφοβικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων κραυγών», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε, ότι με την πολύτιμη συνδρομή του ΠΟΥ, η χώρα μας οργανώνει καλύτερα και πιο αποδοτικά το ΕΣΥ, αναπτύσσει για πρώτη φορά ένα σύγχρονο μοντέλο ΠΦΥ, εξασφαλίζει στην πράξη την καθολική κάλυψη , ενισχύει την «υγειονομική ασφάλεια» της κοινωνίας και αναβαθμίζει το διεθνές της κύρος.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε ότι η ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, το οποίο προσδίδει κύρος και ασφάλεια στην Ελλάδα, τοποθετώντας την πολύ ψηλά σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Όπως είπε, η τεχνογνωσία του ΠΟΥ στην εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στο σχεδιασμό, στη νομοθέτηση και στην υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας. Παράλληλα, πρόσθεσε, το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει αυξημένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο.

«Κυβέρνηση και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σηματοδοτούν σε ανώτατο επίπεδο την έναρξη της συνεργασίας, η οποία βάζει στο επίκεντρο την καθολική κάλυψη των πολιτών και την εμπειρία της Ελλάδας στην κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων», ανέφερε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης ο υφυπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Επικεφαλής του Γραφείου που εδρεύει στο Κολωνάκι, στην οδό Πλουτάρχου 3, έχει διοριστεί η Φινλανδή Δρ. Μαριάννα Τρίας, ενώ όλες οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν από τα στελέχη του ΠΟΥ.

Αύριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του στην Ευρώπη, θα επισκεφθούν την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (TOMY) στην Αθήνα και την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα – και μάλιστα ο Δρ. Τέντρος, όπως είπε, ανυπομονεί γι’ αυτή την επίσκεψη.

Περισσότερες ιατρικές ειδήσεις: https://hellasjournal.com/category/iatrika/

20/06/2018 21:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: