Ο Μενέντεζ προσπαθεί να ψηφισθεί νόμος για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, λέει ο Ζεμενίδης




Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ θα προσπαθήσει να περιλάβει το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο στο νομοσχέδιο που εγκρίνεται κάθε χρόνο για το Πεντάγωνο (νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ – National Defense Authorization Act), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, ‘Εντι Ζεμενίδης, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό κατά τις επαφές του στη Λευκωσία.

Ο κ. Ζεμενίδης, ο οποίος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, είπε πως «πριν μπούμε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο ο Γερουσιαστής Μενέντεζ με ειδοποίησε ότι θα προσπαθήσει να βάλει το θέμα του εμπάργκο μέσα στο νομοσχέδιο που περνά κάθε χρόνο για το Πεντάγωνο (National Defense Authorization Act). Αν δεν μπει εκεί ακόμα υπάρχει σαν ανεξάρτητο νομοσχέδιο», είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Υπενθυμίζεται πως ο Γερουσιαστής Μενέντεζ κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο, με νόμο του 1987.

Ο κ. Ζεμενίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Φωτίου, πως «λόγω της πίεσης από την Ομογένεια, τους Αμερικανοεβραίους, και από τη Γερουσία και τη Βουλή έχουν αρχίζει να εξετάζουν και στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το γιατί υπάρχει αυτό το εμπάργκο».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Φωτίου, ο κ. Ζεμενίδης είπε πως συζήτησαν και πολιτικά θέματα όπως το θέμα του εμπάργκο όπλων και «για να πιέσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση να ανεβάσει το στάτους της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου».

Επεσήμανε πως η Ομογένεια στις ΗΠΑ και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή «εργάζονται μαζί για να φέρουν κοντά τις χώρες και τις κοινότητές τους. ’Οπως η εβραϊκή διασπορά έχει βοηθήσει το Ισραήλ, έτσι έχουμε και εμείς ευθύνη ως ‘Ελληνες και Ελληνοκύπριοι», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «σε πολιτιστικό επίπεδο έχουμε συζητήσει με τον κ. Φωτίου μια μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε στην Αμερική και οι δυο κοινότητες μαζί, να δημιουργήσουμε ένα βάθος στις σχέσεις και με την επόμενη γενιά»

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον κ. Ζεμενίδη και τους συνεργάτες του για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, «ώστε μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες της διασποράς μας να προωθούν, όσο μπορούν, τα συμφέροντά μας σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης όπως στις ΗΠΑ».

Είπε πως σήμερα συζήτησε μαζί με τις αντιπροσωπείες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής «συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένες δράσεις στις ίδιες τις ΗΠΑ μεταξύ της διασποράς μας».

«Θα καθιερώσουμε κάθε χρόνο μια συγκεκριμένη επίσκεψη των οργανώσεων αυτών για να υπάρξει ένας θεσμός συζήτησης θεμάτων σημαντικών που αφορούν τη συνεργασία των τριών χωρών (Κύπρου, Ελλάδας , Ισραήλ), είτε αυτό είναι η ενέργεια, είτε αυτό είναι η ασφάλεια στην περιοχή και οποιοδήποτε άλλο θέμα», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «η τριμερής συνεργασία των τριών χωρών αυτή τη στιγμή αποδίδει και σε θέματα διασποράς . Καταφέραμε η διασπορά να είναι ένα σημαντικό εργαλείο που φέρνει τις τρεις χώρες μαζί, αλλά προωθεί και τα συμφέροντά μας στην Αμερική», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως η συνεργασία σε επίπεδο διασποράς των τριών χωρών είναι πλέον ένα από τα θέματα που συζητείται σε κάθε Τριμερή Συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

«Η ουσία είναι στις χώρες όπου έχουμε δυνατές οργανώσεις όπως οι ΗΠΑ αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες μας, ώστε να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας εκεί που πρέπει», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: