Ο Κοτζιάς δεν ελπίζει σε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής όποιος και αν εκλεγεί σήμερα




Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν ελπίζει ότι θα αλλάξει οτιδήποτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν σήμερα και μετά τις εκλογές, αναλάβει τα ηνία της Τουρκίας η αντιπολίτευση. Το βασικό ερώτημα κατά τον κ. Κοτζιά, είναι αν μετά από τις εκλογές θα είναι πιο ανεβασμένοι ή πιο «ευγενείς» οι τόνοι.

Ερωτώμενος ποιά είναι η εκτίμηση του και η πολιτική που θα έχει η Ελλάδα  μετά τις τουρκικές εκλογές στη γείτονα χώρα, και εάν η πολιτική των παραβιάσεων θα συνεχιστεί ή θα υπάρξει ύφεση, ο Έλληνας υπουργός απάντησε:

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω –και το λέω ανθρώπινα εγώ, για εμένα- ότι δεν έχω ούτε την ελπίδα ότι αν έρθει η αντιπολίτευση θα αλλάξουν τα πράγματα. Συνήθως άμα έχεις δυσκολίες με μια Κυβέρνηση, λες «άντε να έρθει η αντιπολίτευση να ξεπεραστούν». Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν.

Όσον αφορά τον κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η συμπεριφορά του είναι στρατηγική, αυτή η νευρικότητα που δείχνει και ο αναθεωρητισμός. Το μεγάλο ερώτημα είναι μετά από τις εκλογές αν θα είναι πιο ανεβασμένοι ή πιο ‘ευγενείς’ οι τόνοι, ας το πω έτσι. Αυτό συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα,  θα συνδεθεί με τον τρόπο και τον βαθμό που θα νικήσει ο κ. Ερντογάν, τόσο στην  υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο κι αν θα έχει μαζί του το Κοινοβούλιο.

Διότι, εάν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο,  μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Έχουμε συζητήσει με όλους τους διεθνείς παράγοντες που ασχολούνται με την Τουρκία, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, είναι πολύ ψύχραιμη η ανάλυσή μας και μας ακούν με μεγάλη προσοχή γιατί βλέπουν πόσο υπεύθυνα και μακρόπνοα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε για την επιστολή που έστειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για το θέμα των Σκοπίων και απάντησε ως εξής:

«Την επιστολή την έστειλα την προηγούμενη Παρασκευή, μια εβδομάδα πίσω. Και γι’ αυτό την κατέθεσα το Σάββατο και στη Βουλή. Η πρώτη μου επιστολή, δεν ήταν επιστολή που ήμουν δεσμευμένος από τη συμφωνία με την πΓΔΜ, τη «Βόρεια Μακεδονία» όπως τη λέμε τώρα, να κάνω, αλλά ήταν μια επιστολή που γνώριζαν ότι θα γίνει, που θέτει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη η πρόσκληση που θα γίνει.

Και οι προϋποθέσεις είναι οι προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία:

Πρώτον, ότι θα υπάρξει θετική ψηφοφορία στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας», πράγμα που υπήρξε.

Δεύτερον, ότι εφόσον έχει επιλέξει η ίδια αυτή η χώρα, διότι εμείς δεν της το ζητήσαμε, θα πρέπει να είναι θετικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τρίτον, θα πρέπει να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στο Προοίμιο, στο Άρθρο 3 και στο Άρθρο 49, καθώς και η διάχυση του κυρίου ονόματος σε όλο το Σύνταγμα, αν θυμάμαι καλά είναι 154 φορές. Και αφού γίνουν αυτές οι αλλαγές, μετά η Ελλάδα θα προχωρήσει στο να επιβεβαιώσει την πρόσκληση προς την πΓΔΜ, δηλαδή να επικυρώσει την πρόσκληση και να επικυρώσει και την συμφωνία.

Όσον αφορά τις τρεις πράξεις, η πρώτη έγινε: ψηφίστηκε με 69 προς 0 (69 προς 20 τα διαδικαστικά) η ίδια η συμφωνία στη Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας». Έκαναν, όπως προβλέπει η συμφωνία, ένα γράμμα προς εμένα, ότι έγινε αυτό και πρέπει να προχωρήσω. Έχουμε ετοιμάσει στο διπλωματικό μου γραφείο από προχθές τις επιστολές, επέλεξα να τις υπογράψω ο ίδιος στις Βρυξέλλες την Κυριακή και να παραδοθούν τη Δευτέρα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είναι επιστολές που λένε ότι μου γνωστοποιήθηκε από την άλλη πλευρά η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή τους και ότι, με βάση τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις που έχω θέσει, μπορούν να προχωρήσουν. Αλλά για να προχωρήσουν θέλει πριν απ’ όλα μια θετική συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων -δηλαδή των Υπουργών Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανάλογα με το ποιος πηγαίνει κάθε φορά- της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί υπάρχουν οι δυσκολίες που ανέφερα. Οι χώρες που -τάχα- μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία, είναι οι  χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων δεν θα υπογράψει τώρα τη συμφωνία που πέρασε από το Κοινοβούλιο και θα την επιστρέψει πίσω, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν αυτό δημιουργεί προβλήματα. Απάντησε ως εξής:

« Όχι, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή της «Βόρειας Μακεδονίας».  Φυσικά, με βάση το Σύνταγμά τους ο Ιβάνοφ πρέπει να το επικυρώσει. Υποψιάζομαι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, όπως έκανε με την αλβανική γλώσσα, που δεν επικύρωσε ούτε τη δεύτερη φορά παρανόμως. Υποψιάζομαι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, να μην φύγει εκτός «Βορείου Μακεδονίας», διότι μόλις φύγει αντικαθιστάται και αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και κατά συνέπεια μπορεί να το υπογράψει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Φαντάζομαι ότι όλο αυτό το σκηνικό τελειώνει από το δημοψήφισμα. Αν το δημοψήφισμα έχει -και θα έχει- θετικό αποτέλεσμα, ο Ιβάνοφ έχει τελειώσει με αυτή τη συμπεριφορά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: