Νέα καθυστέρηση στη συμφωνία από τα Σκόπια: Να μη βιαστούμε, λέει τώρα ο Ντιμιτρόφ




Με έμμεσο και διπλωματικό τρόπο οι Σκοπιανοί -παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις τους – λένε πως δεν είναι ακόμα έτοιμοι να δώσουν την οριστική απάντησή τους στον ΟΗΕ, την Ελλάδα και κατ’επέκταση στην ΕΕ για το εάν και κατά πόσο αποδέχονται την προτεινόμενη ονομασία αλλά και τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμά τους.

Τα “κάστανα από τη φωτιά” κλήθηκε να βγάλει το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, που αναφέρει πως χρειάζεται ακόμα επεξεργασία του κειμένου της συμφωνίας, ώστε η λύση να είναι βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή και τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ θέλει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν βιαστικά.

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως “υπαναχώρηση” των Σκοπιανών από την υποχρέωση που ανέλαβαν στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για να δώσει απάντηση σήμερα αν αποδέχεται ή όχι την ονομασία.

Το κείμενο της ανακοίνωσης

“Το υπουργείο Εξωτερικών σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διαδικασίας ώστε να ξεπεραστεί η διαμάχη γύρω από το όνομα μεταξύ ΠΓΔΜ (χρησιμοποιείται ο όρος Δημοκρατία της Μακεδονίας) και Ελλάδας, εκτιμά πως η εσωτερική και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθούν για τα ακόλουθα:

Η καλή θέση επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως είναι η φύση κάθε τέτοιας διαδικασίας, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μετακινηθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο συμφωνίας, που θα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις απαραίτητες παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ΠΓΔΜ (χρησιμοποιεί τον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας) εύχεται και εντατικά εργάζεται για να συμβεί κάτι τέτοιο το συντομότερο δυνατό μέχρι το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και σημειώνει πως τέτοιας σπουδαιότητας θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται βιαστικά. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μια σταθερής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι πολύ πιο σπουδαία από την ανάγκη να τελειώσει η διαδικασία αυτή σε οποιαδήποτε περίοδο”.

Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Ζάεφ: Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα ένα “ναι” του Σκοπιανού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: