Μητσοτάκης και Σαμαράς εναντίον της συμφωνίας: Να παρέμβει ο Πρόεδρος Παυλόπουλος




Να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να πάει η συμφωνία για το ονοματολογικό στη Βουλή πριν υπογραφεί, ζήτησε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά από τις κάμερες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «βαθιά προβληματική συμφωνία», η οποία παραχωρεί τη γλώσσα και την εθνότητα.

Επιπλέον, μίλησε για «εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς ο εταίρος (ΑΝΕΛ) έχει εκφράσει τις διαφωνίες του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να γίνει πάει η συμφωνία στη Βουλή και τόνισε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως «ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητές τους και υπογράμμισε ότι θα κινηθεί με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

‘Αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός’ η συμφωνία με την πΓΔΜ, λέει ο Α. Σαμαράς

Για «ανιστόρητη σύμπλευση» του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του ονοματολογικού, κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ανακοίνωσή του.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Σαμαράς τη χαρακτήρισε έναν «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό». Ανατρέχοντας στις ρίζες του «ονοματολογικού» στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία και στα γεγονότα της δεκαετίας του 1990, στα οποία ο ίδιος διαδραμάτισε κεντρικό πολιτικό ρόλο, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η εθνική μνήμη είναι συνδεδεμένη με τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

«Δεν ήταν “εθνικιστής” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως “η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”. Ούτε ήταν “τυχοδιώκτης” ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι “το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια”», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εκχωρεί όχι μόνο το όνομα αλλά και την εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στην πΓΔΜ, που φαλκιδεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς, που δημιουργεί πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον, και που υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 13/06/2018 13:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: