Μέτρα για τους αγνοούμενους πρόσφυγες συζητούν Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ιταλία




Εκπρόσωποι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία θα συναντηθούν στις 11 Ιουνίου στη Ρώμη, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα, για να συζητήσουν μέτρα που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το θέμα των αγνοούμενων μεταναστών.

Σε άρθρο του στoν ενημερωτικό ιστότοπο “The Hill”, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Τόμας Μίλερ, αναφέρει πως “αυτό αποτελεί ένα ιστορικό βήμα γιατί θα είναι η πρώτη φορά που Κυβερνήσεις θα αναλάβουν μια πρωτοβουλία σε συνεργασία” σε ότι αφορά το θέμα των αγνοούμενων μεταναστών.

Επισημαίνει πως η Μεσόγειος είναι το επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης και πως πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται σε μέρη της Αφρικής, κατά μήκος της νότιας Ασίας και κατά τη διάρκεια των μεγάλων και επικίνδυνων ταξιδιών από την Κεντρική Αμερική μέσω του Μεξικού και προς τις ΗΠΑ.

Αναφέρει επίσης πως ο αριθμός των θανάτων αποτελεί μια θεμελιώδη πρόκληση για τη σταθερότητα και το κράτος δικαίου, και απαιτεί μια μετρημένη, νόμιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σημειώνει ακόμη πως συχνά οι μετανάστες ταξιδεύουν χωρίς έγγραφα ή με πλαστά έγγραφα και πως οι οικογένειες των αγνοούμενων μπορεί να διστάζουν να αναφέρουν την εξασφάλιση επειδή φοβούνται τη δίωξη.

Ακόμη επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διαμερικανική Σύμβαση για Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις Ατόμων θέτουν τις Κυβερνήσεις προς ευθυνών που αφορούν σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο των αγνοούμενων μεταναστών και πως με βάση το διεθνές δίκαιο γενικότερα τα κράτη υποχρεούνται να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων.
ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ
Λευκωσία
01/06/2018 11:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: