Μετά το Σκοπιανό “διευθετούν” και τα ανοικτά θέματα με την Αλβανία: Πάνε σε συμφωνία-πακέτο




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Έχοντας πια καλύψει πολύ δρόμο, η Ελλάδα και η Αλβανία οδεύουν αποφασιστικά προς μια συμφωνία-πακέτο που στόχος είναι να «κλείσει» κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, από την άρση του εμπόλεμου έως και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Οι αρμόδιες ομάδες εργασίας των δύο χωρών ξανάπιασαν χθες (Παρασκευή) το νήμα των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι συναντούνταν στη Ρόδο, στο πλαίσιο της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι από κάθε άποψη κρίσιμα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται το διήμερο 28-29 Ιουνίου.

Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με ένα Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, για να ακολουθήσει ένα Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη, Παρασκευή).

Η αντιπολίτευση πίσω στην Αλβανία (Μπερίσα, Μέτα κ.α.) κατηγορεί την κυβέρνηση Ράμα ότι τρέχει να κλείσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, «χαρίζοντας τα πάντα» στη χώρα μας, προκειμένου να μπορέσει εν συνεχεία να λάβει το πράσινο φως από την Αθήνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας ωστόσο, οι συσχετισμοί είναι περισσότερο περίπλοκοι. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και το κλείσιμό τους, ενώ η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις δεκάδες χώρες που θα έχουν δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή διαδικασία Τιράνων και Σκοπίων. Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας δε, υπάρχουν ήδη σήμερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες που, ανεξάρτητα από τι θα πει ή τι θα κάνει η Ελλάδα, εγείρουν τις δικές τους ενστάσεις.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, και το ενδεχόμενο παρασκηνιακών κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας ενάντια σε μια ελληνοαλβανική συμφωνία.

Αθήνα και Τίρανα έχουν, ωστόσο, κάθε λόγο (σε επίπεδο εθνικό αλλά και διμερές) να «κλείσουν» τις μεταξύ τους εκκρεμότητες κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή.

«Πόντιος Πιλάτος» η ΕΕ στη διαμάχη Σλοβενίας -Κροατίας: Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Για την Αλβανία, ζητούμενα είναι η άρση του εμπόλεμου, η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου (Apostile), η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα των μεσεγγυήσεων (που δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις απαράδεκτες και ανυπόστατες διεκδικήσεις των Τσάμηδων) και φυσικά η έναρξη της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την ΕΕ.

Για την Ελλάδα από την άλλη, ζητούμενα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων/ΑΟΖ με επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα βιβλία της Αλβανίας, ο εντοπισμός και η ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του αλβανικού μετώπου κ.α.

Σε πολλά από τα παραπάνω έχουν ήδη τους τελευταίους μήνες γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ όλα τους συμπεριλαμβάνονται στην προωθούμενη συμφωνία-πακέτο μεταξύ των δύο χωρών, μια συμφωνία που θα συνοδεύεται και από ένα νέο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας.

Θέμα Τσάμηδων δεν τίθεται σε καμία περίπτωση και κατ’ ουδένα τρόπο. Εάν μάλιστα ισχύουν όσα αναφέρονται στον αλβανικό Τύπο, το κόμμα των Τσάμηδων PDIU βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η συμφωνία (δια)φαίνεται θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Όπως ισχύει ωστόσο στις περιπτώσεις διευθέτησης παλαιών εκκρεμοτήτων, τα τελευταία μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα. Και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Γιατί δεν σημαίνει τίποτα η παράδοση των δύο μαχητικών F-35 στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: