Λάθος της Τουρκίας αν νομίζει ότι θα κάμψει το φρόνημα των δύο στρατιωτικών μας, είπε ο ΠτΔ




Με ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ξεκίνησε την ομιλία του στο Πεντάγωνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν “δύναμη ψυχής”.

Ο ίδιος μιλώντας στα στελέχη των Ε.Δ αναφέρθηκε στις διαφορές με την Τουρκία υπογραμμίζοντας: “Αποτελεί κοινό τόπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας”.

Ο κύριος Παυλόπουλος υπογράμμισε πως οι διεκδικήσεις που εγείρει η Τουρκία δεν έχουν καμία νομική υπόσταση και πρόσθεσε: “Κατά συνέπεια, οι κάθε μορφής «διεκδικήσεις», που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ’ ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το πόσο δεδομένη είναι η επί των ανωτέρω πραγματικών και θεσμικών δεδομένων στάση των κατά περίπτωση αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών προκύπτει και από το ότι οι Θεσμοί αυτοί έχουν αγνοήσει τις, επίσης αβάσιμες και αυθαίρετες, «ενστάσεις», που η Τουρκία τους έχει απευθύνει, από το 1998 ως σήμερα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν υπάρχει ίχνος βραχονησίδας που να μην είναι ευρωπαϊκό έδαφος, όπως για παράδειγμα τα Ίμια και πρόσθεσε ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες». Στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα είπε: «Διαμηνύουμε πως το μέλλον της Τουρκίας είναι στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο… Αν δεν το καταλάβει είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή οικογένεια… Το δίκαιο της θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία και αυτή δεν μπορεί να το εφαρμόζει κατά βούληση».

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε πως κάθε φορά πρέπει να έχουν στον νου τους πως είναι «οι φρουροί των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Εδαφών».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στην Καλόλημνο και αντικαταστάθηκε λόγω φθοράς και τόνισε: «Οι σημαίες δεν υποστέλλονται αλλά αντικαθιστώνται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου παρακολούθησε ζωντανά μέρος της άσκησης του ΠΝ “Καταιγίδα”. Συνομίλησε με το προσωπικό της φρεγάτας Έλλη που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, με τους στρατιώτες στο ακριτικό φυλάκιο της Καλολήμνου αλλά και με τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: