Λακκοτρύπης: Σε πλήρη αναντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ




Στις σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Καλυψώ», η οποία, όπως σημείωσε, προσθέτει νέους πόρους στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Κύπρου, ενώ έπεται των ερευνών στο τεμάχιο 11, όπου δεν ανακαλύφθηκαν αξιόλογοι πόροι. Η ανακάλυψη του «Kαλυψώ» τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα οικόπεδα, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, μιλώντας παράλληλα για τις διακρατικές συνεργασίες τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ όμορων χωρών.

«Σε πλήρη αναντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο [η Τουρκία] απείλησε με βία τις εργασίες των πλοίων που βρέθηκαν εκεί για τις ανάγκες των ερευνών, ενώ εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των όμορων χωρών», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Ο περιορισμός της κυπριακής ΑΟΖ ουδόλως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, είπε στη συνέχεια, αμφισβητώντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι οι παρεμβάσεις της στόχευαν στην προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη», εξηγώντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνεργασίας με την ΕΕ για την προώθηση διακρατικών συνεργασιών, ενώ αυξάνεται η συμμετοχή της ΕΕ στον East Med με δύο νέα project, 100 εκατ. ευρώ για την όδευση του φυσικού αερίου και 135 εκατ. ευρώ για τις μελέτες του αγωγού.

«Τους επόμενους μήνες η χώρα αρχίζει τις εργασίες και στο τεμάχιο 10 με την ExxonMobil και η προσμονή είναι μεγάλη. Καλύτερη εικόνα αναμένεται και για το κοίτασμα “Καλυψώ”, ενώ εξελίξεις κυοφορούνται και για το τεμάχιο 3 με την ENI και την Total», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα
15/06/2018 22:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: