Κλιμακώνεται η ρήξη Γαλλίας-Ιταλίας: Η Ρώμη ακύρωσε τη συνάντηση υπουργών οικονομικών




Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 18:30 ώρα Ελλάδας σήμερα στο Παρίσι, εν μέσω πολεμικής μεταξύ των δύο χωρών για τους μετανάστες του πλοίου Aquarius, ανακοίνωσε το υπουργείο στο Twitter.

Ο Λεμέρ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή. «Η επίσκεψη ακυρώθηκε με αίτημα των Ιταλών και λυπούμαστε γι΄αυτό» δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλά σημαντικά θέματα να συζητήσουμε με τον κ. Τρία ιδιαίτερα με την προοπτική» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τστις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Ελπίζουμε πως η συνάντηση αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Λεμέρ, σε μια σύντομη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, απαίτησε από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη και άφησε να πλανάται μια ακύρωση της συνάντησης ανάμεσα στον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αν δεν δοθεί επίσημη συγγνώμη, ο πρωθυπουργός Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, αντίθετα τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Βερολίνο.

13/06/2018 16:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μιλάνο, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: