Καταγγελίες για λεηλασίες στο Αφρίν από Σύρους αντάρτες υποστηριζόμενους από την Τουρκία




Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες στο Αφρίν κατέσχεσαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν την περιουσία Κούρδων αμάχων αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή τον Μάρτιο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζει είχαν εξαπολύσει στις αρχές του έτους μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο να εκδιώξουν τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από την πόλη Αφρίν και τις γύρω περιοχές.
Η Άγκυρα, που θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση και ότι συνδέεται με το PKK, έχει απειλήσει να εκδιώξει τα μέλη της από όλες τις περιοχές κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.
Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι 137.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της επιχείρησης αυτής στo Αφρίν και το HRW πήρε συνεντεύξεις από κάποιους εξ αυτών. Κατηγόρησαν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις ότι μετακινούν τους μαχητές τους αλλά και αμάχους από άλλες περιοχές της Συρίας στα εγκαταλελειμμένα σπίτια των κατοίκων του Αφρίν και ότι κατάσχουν τις επιχειρήσεις τους.
Ένας από τους εκτοπισμένους, ο Ρόνι Σέιντο, εγκατέλειψε το Αφρίν τον Μάρτιο και ενημερώθηκε από έναν φίλο του ότι μια ένοπλη οργάνωση έχει καταλάβει το σπίτι του και έχει γράψει στον εξωτερικό τοίχο «κατασχεμένο». Ο Σέιντο πρόσθεσε ότι μέλη της οργάνωσης ρώτησαν τους γείτονες αν αυτός ή η οικογένειά του συνδέονται με το PKK.
Ένας άλλος πρώην κάτοικος της Αφρίν, ο φωτογράφος Σερ Χουσέιν, κατήγγειλε ότι ένα από τα δύο στούντιό του κάηκε και το άλλο μετατράπηκε σε κρεοπωλείο.
«Αυτοί που έλαβαν την απόφαση να καταλάβουν το Αφρίν ανέλαβαν επίσης και την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τόσοι οι κάτοικοι της πόλης, όσο και οι εκτοπισμένοι αλλού θα έχουν στοιχειώδες κατάλυμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά τους», τόνισε στην έκθεση η ασκούσα χρέη διευθύντριας εκτάκτων καταστάσεων του HRW Πριγιάνκα Μοτοπάρθι.
«Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το σωστό», πρόσθεσε.
Το HRW επεσήμανε μάλιστα ότι βάσει του δίκαιου του πολέμου, οι λεηλασίες και η κατάσχεση περιουσίας ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Επίσης το δίκαιο του πολέμου απαγορεύει την μη αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς καταστροφή περιουσίας.
Η μη κυβερνητική οργάνωση εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν για τη χρήση και την καταστροφή της περιουσίας τους και να δοθούν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και όσων επιθυμούν να επιστρέψουν.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που στηρίζεται από την Τουρκία, εξέδωσε ανακοίνωση τον Μάρτιο με την οποία καλεί τους κατοίκους της Αφρίν να υποβάλουν τα παράπονά τους στο αρχηγείο του στρατού στην Αζάζ για να ζητήσουν πίσω τη λεηλατημένη περιουσία τους.
Από την πλευρά της η οργάνωση των Σύρων ανταρτών Άχραρ αλ Σαρκίγια εξέδωσε ανακοίνωση τον Απρίλιο με την οποία αρνείται ότι ευθύνεται για λεηλασίες ή κατασχέσεις, ενώ πρόσθετε ότι έχει συλλάβει πολλούς ανθρώπους που επιδίδονταν σε αυτές τις πράξεις.
Τούρκοι αξιωματούχοι τον Μάρτιο είχαν δηλώσει ότι εξετάζουν τις καταγγελίες για λεηλασίες και κατασχέσεις και είχαν τονίσει ότι θα διασφαλίσουν πως το Αφρίν θα είναι ένα ασφαλές μέρος για την επιστροφή των εκτοπισμένων.
15/06/2018 11:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Δαμασκός, Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: