Οι Τούρκοι πέταξαν ψηλά υπό τον φόβο του εγκλωβισμού από τα ελληνικά πολεμικά πλοία




Με διαφορά λίγων λεπτών από την ώρα που προσγειώθηκε στα Ψαρά το ελικόπτερο Χιούι στο οποίο επέβαινε ο Πάνος Καμμένος αλλά και το δεύτερο ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού Chinook που μετέφερε αξιωματικούς και εκπροσώπους του τύπου για τις εκδηλώσεις, ξεκίνησαν οι Τούρκοι τις προκλήσεις και μάλιστα με ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο του Ελληνικού στόλου διασκορπισμένο σ’ όλο το Αιγαίο.

Ανάμεσα από την Χίο και τη Λέσβο ξεκίνησαν την πρόκληση τους οι Τούρκοι με τα αεροσκάφη F-16 να περνούν στο FIR Αθηνών χωρίς φυσικά την κατάθεση σχεδίου πτήσης.

Στην 135 Σμηναρχία Μάχης χτύπησε ο συναγερμός του «scramble» για την άμεση απογείωση των δυο αεροσκαφών F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «Φάντασμα»

Η τετράδα των μαχητικών της Τουρκίας καταδιωκόμενη από τα Ελληνικά φτερά, από τον βορρά προς τον νότο προχώρησε σε διαδοχικές υπερπτήσεις όπως καταγράφονται αναλυτικά στην επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

«Ο τουρκικός σχηματισμός αεροσκαφών, αποτελούμενος από τέσσερα F-16 εισήλθε σήμερα το πρωί στις 10:35 στο F.I.R. Αθηνών. Το ένα ζεύγος των πολεμικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Μαυριά και Λεβίθα στα 27.000 πόδια πριν εξέλθει του εθνικού εναέριου χώρου στις 10:57 Το άλλο ζευγάρι F-16 πέρασε σε ύψος 26.000 πόδια πάνω από τα νησιά Κίναρος (10:45), Λεβίθα (10:48), Μαυριά (10:50), Αγαθονήσι (10:59) και επέστρεψε στην Τουρκία στις 11: 03», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Τα τουρκικά μαχητικά έφυγαν από το Ελληνικό FIR ανάμεσα από την Σάμο και την Κω.

Ωστόσο γι’ ακόμη μια φορά καταγράφονται «ψηλές» υπερπτήσεις πάνω από τα 20.000 πόδια πράγμα που δείχνει στη συγκεκριμένη περίπτωση πως κανείς εκ των Τούρκων πιλότων δεν επιθυμούσε τον εγκλωβισμό του από τα όπλα των Ελληνικών πλοίων που ασκούνται στο πλαίσιο της άσκησης Καταιγίδα, στα οποία φυσικά όπως είναι λογικό σήμανε ο ανάλογος συναγερμός μιας και τόσο τα δικά τους ραντάρ όσο και από το Ενιαίο Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου ενημερώθηκαν για την προκλητική πτήση των μαχητικών της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: