Οι προεδρικές στην Τουρκία πάνε στον δεύτερο γύρο: Στο 45,6% ο Ερντογάν και στο 32,2% ο Ιντζέ




Στο 45,6% είναι τα ποσοστά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών της 24ης Ιουνίου και στο 32,2% του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρρέμ Ιντζέ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στο δεύτερο γύρο μένουν Ερντογάν και Ιντζέ.

Ο βουλευτής του CHP Μεχμέτ Μπεκάρογλου είπε “σημειώστε αυτή τη δημοσκόπηση, να μη θυμώσει κανείς μετά”. Όπως είπε με βάση τη δημοσκόπηση αυτή τα ποσοστά του υποψηφίου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς προβλέπονται στο 10,7%, της υποψηφίου του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ στο 8,2%, του υποψηφίου του ισλαμικού κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολλάογλου στο 3,1% και του υποψηφίου του Κόμματος Πατρίδας Ντογού Περιντσέκ στο 0,2%.

Ο Μπεκάρογλου είπε ακόμη ότι η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το ακροδεξιό ΜΗΡ έχει υποχωρήσει στο 45% με το ΑΚΡ να λαμβάνει 40,3% και το ΜΗΡ 4,7%. Τα κόμματα της συμμαχίας ανέβηκαν στο 42,4% με το CHP να λαμβάνει 27,2%, το Καλό Κόμμα 10,8% και το Κόμμα Ευδαιμονίας 4,4%. Από την άλλη το φιλοκουρδικό κόμμα περνάει το εκλογικό όριο λαμβάνοντας 12,3%. Επομένως η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα λαμβάνουν 54,7% και έχουν την πλειοψηφία στη βουλή. Η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι αντιπολίτευση στη βουλή.

Πάντως δημοσκόπηση επίσης της εταιρείας Μετροπόλ αναφέρει ότι στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας το 51,5% απαντάει ότι είναι η οικονομία και μόλις το 13,4% ότι είναι η τρομοκρατία. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το 2017 το 60% θεωρούσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η τρομοκρατία.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 12/06/2018 11:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: