Η πραγματική απειλή στα Ίμια: Η Natura 2000 δεν πρέπει να μας αφήσει να κοιμόμαστε ήσυχοι




Του Νίκου Μελέτη

Προφανώς με καλή πρόθεση και στόχο την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του χθες στο ΥΕΘΑ επανέλαβε το επιχείρημα ότι η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια είναι αναμφισβήτητη και επειδή οι δυο βραχονησίδες είναι ενταγμένες εδώ και τουλάχιστον 24 χρόνια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Natura 2000.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια στηρίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες της Λωζάνης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων και φυσικά στο γεγονός ότι ουδέποτε μέχρι το 1995 η Τουρκία δεν ήγειρε ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των βραχονησίδων.

Μόνον το 1996 η Τουρκία εμφανίσθηκε να προβάλλει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ερμηνεύοντας αυθαίρετα και κατά το δοκούν τις Διεθνείς Συνθήκες και προβάλλοντας έτσι παράλογες αξιώσεις έναντι πολλών βραχονησίδων και νησιών στο Αιγαίο.

Η ύπαρξη των δυο αυτών κορυφαίων Συνθηκών, καθόλου δεν εμπόδισε την Τουρκία να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων το 1996, να επιτύχει με την μεσολάβηση των Αμερικανών την συμφωνία απεμπλοκής που πρακτικά «γκρίζαραν» τα Ίμια, ενώ και για τους Αμερικανούς οι δυο βραχονησίδες παρέμειναν ως «αμφισβητούμενη» περιοχή.

Η συμπερίληψη των δυο βραχονησίδων στο πρόγραμμα Natura 2000 έχει γίνει μονομερώς με πρωτοβουλία της Ελλάδας και πρόσφατα μάλιστα ανανεώθηκε, προκαλώντας την γνωστή αντίδραση της Τουρκίας.

  • Το γεγονός ότι τα Ίμια είχαν συμπεριληφθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα πριν το 1996 χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την Τουρκία, αποτελεί ένα επιχείρημα για την ανεμπόδιστη και χωρίς αμφισβήτηση διαρκή άσκηση κυριαρχίας επί των Ιμίων.

Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο εφόσον η Τουρκία δεχθεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι για το οποίο δεν έχει δείξει καμία σχετική διάθεση.

Ενδεικτικά της αδιάλειπτης άσκησης κυριαρχίας από την Ελλάδα από το 1947 και μετά δεν είναι μόνο η Natura 2000.

Η Ελληνική Γεωγραφική Υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις για εργασίες τριγωνομέτρησης, αποδεδειγμένα Έλληνες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα το νησί για βοσκή των ζώων τους και από το 1984 οι βραχονησίδες έχουν ενταχθεί σε επιστημονικά και οικολογικά προγράμματα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε..

Τέτοια προγράμματα είναι το CORINE για την προστασία τη άγριας ζωής, που έχει καταχωρηθεί το «σύμπλεγμα Αρκοί και Λειψοί» από 42 βραχονησίδες μεταξύ αυτών και τα Ίμια. Και βεβαίως ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 και το Natura 2000, ενώ σειρά προγραμμάτων έχει υλοποιήσει στις δυο βραχονησίδες και το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών.

  • Το να γίνεται επίκληση της Natura 2000 ως απόδειξης της Ελληνικής Κυριαρχίας, ισότιμη με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, απλώς υποβαθμίζει την ελληνική επιχειρηματολογία.

Επίσης είναι γνωστό ότι τα Ευρωπαϊκά Σύνορα με την «σκληρή» έννοια των Συνόρων, δεν καθορίζονται από την Natura 2000 ή αλλού τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως τα Ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα των χωρών μελών τα οποία έχουν και την ευθύνη της προστασίας και διασφάλισης τους.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα στερείται επαρκούς επιχειρηματολογίας και νομικού πλαισίου για να αποδείξει την ελληνικότητα των Ιμίων και ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

  • Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία με την αναθεωρητική πολιτική της αμφισβητεί τις ίδιες τις Διεθνείς Συνθήκες και την Ελληνική κυριαρχία επί νησιών και νησίδων, που επειδή είναι ελληνικά εντάσσονται στην έννοια των ευρωπαϊκών εδαφών.

Και είναι προφανές ότι δεν θα αλλάξει τίποτε απολύτως σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο με την προβολή του ..νέου επιχειρήματος, καθώς η Τουρκία η οποία αμφισβητεί την διεθνή νομιμότητα παντού, συνεχίζει να κατέχει παράνομα Ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο, και αμφισβητεί πλήρως τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, δεν θα «φοβηθεί» η θα έχει αναστολές στην συνέχιση αυτής της πολιτικής σεβόμενη την …Natura 2000.

Και χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία αυτών των επιχειρημάτων που θα έχουν αξία ίσως ενώπιον ενός Διεθνούς Δικαστηρίου δεν θα πρέπει να αφήνονται να οδηγούν σε αποπροσανατολισμό από την πραγματική απειλή που είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να ανατρέψει το Συμβατικό Πλαίσιο που διέπει το εδαφικό στάτους μεταξύ των δυο χωρών, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί υπάρχει η Natura 2000…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: