Η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα: Στα σχέδια της η Ελλάδα και η Κύπρος




Του Κώστα Bενιζέλου

Στην Ουάσινγκτον διαμορφώνουν σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία έχοντας στη μεγάλη εικόνα την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ασκήσεις επί χάρτου γίνονται επί δυο πιθανών ενδεχόμενων: Να αλλάξει μετεκλογικά γραμμή πλεύσης ο Ερντογάν και να επανέλθει στο δυτικό μαντρί ή να επιμένει στην αποστασιοποίησή του από τις διαχρονικές του συμμαχίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην αμερικανική διοίκηση υπάρχουν δυο προσεγγίσεις.

Η πρώτη, που εκφράζει την γραφειοκρατία, θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις αποκατάστασης της σχέσης με την Τουρκία. Υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί η Τουρκία καθώς θεωρείται πολύ χρήσιμη σύμμαχος για την ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι δε της θεωρίας πως μπορεί να υπάρξει προσέγγιση με την Άγκυρα και διά της γνωστής μεθόδου της παροχής δώρων, που ούτως ή άλλως δεν επηρεάζουν τους Αμερικανούς.

  •  Στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος θα μπορούσε να θεωρηθεί «παράπλευρη απώλεια».

Η δεύτερη προσέγγιση, παρόλο που δεν υποβαθμίζει τη σημασία της Τουρκίας, θεωρεί πως θα πρέπει οι ΗΠΑ να προχωρήσουν χωρίς να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Ερντογάν. Αυτή η θέση προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ. Ενόψει τούτου, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο προώθησης των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει έναν άξονα, ο οποίος ξεκινά από τις Βαλτικές Χώρες, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και καταλήγει στο Ισραήλ.

  •  Αυτός ο άξονας παραμένει εναλλακτικός και θα προωθηθεί, εφαρμοστεί, εάν και εφόσον η Τουρκία επιλέξει οριστικά την απομάκρυνση.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν στείλει με διάφορους τρόπους και κανάλια προς τη Λευκωσία το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει νέου γύρου ερευνών για φυσικό αέριο.

Αυτό έχει διαμηνυθεί και προς την Άγκυρα. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις θα ισχύουν και μετά από μια κίνηση προσέγγισης από πλευράς του Ερντογάν. Ή στην περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» τρυπήσει εκτός των αδειοδοτούμενων τεμαχίων.

Στο μεταξύ, Παρίσι και Λευκωσία ψήνουν επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Ελλάδα είναι το “ατού” του Ερντογάν στο δρόμο προς τις κάλπες, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: