Η ναυτοσύνη και το φιλότιμο των ανδρών του ΠΝ κρατούν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ ισχυρές στο Αιγαίο




Με τις Ελληνογαλλικές συζητήσεις να είναι ανοιχτές και τους Γάλλους να σημειώνουν με πολύ προσοχή τις παρατηρήσεις που μεταφέρουν έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για τη σχεδίαση τυχόν Ελληνικών φρεγατών Belharra,- που η χώρα μας δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της- , η ρητορική της Άγκυρας κρατά ψηλά τον πήχη της έντασης.

Μπορεί η Τουρκία να περιμένει διακαώς έστω τα «promo» δυο F-35 πριν τις κάλπες της 24ης Ιουνίου ωστόσο βλέπει πως η Ελλάδα βαδίζει τον δικό της δρόμο των διπλωματικών σχέσεων και παρατηρεί πως αυτές οι επαφές την «κλείνουν» εντός μιας αρκετά μεγάλης παρένθεσης αφού χώρες εξ ανατολών της έχουν δίπλα τους, στις φιλικές χώρες την ελληνική σημαία.

Επίσης ανώτατη στρατιωτική πηγή έλεγε πως η Τουρκία και με F-35 γνωρίζει πως τα σταθερά βήματα της Ελλάδας στον εξοπλιστικό τομέα θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο καθώς η χώρα μας ακόμη και ιστορικά ήταν πάντα μια ναυτική δύναμη.

Μπορεί να δούμε φρεγάτες Belharra από το 2024 και μετά με την Ελληνική σημαία κάτι το οποίο θα είναι ουσιαστικά η τεραστίων διαστάσεων και μέγιστη αποτροπή τόσο για «ναυτικό παιχνίδι», όσο και για αεροπορικά τερτίπια μιας και οι πύραυλοι επιφανείας – αέρος scalp Naval θα εκπέμψουν το μήνυμα «ως εδώ».

Από την άλλη πλευρά σαφέστατα τίθεται το ερώτημα, έως το 2024 κι αν κλειδώσει η συμφωνία τι γίνεται;
Έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν περάσει ανάμεσα από τις συμπληγάδες της δημοσιονομικής στενότητας, πολύ ρεαλιστικά λένε πως οφείλουμε να πορευτούμε με αυτά που έχουμε και στο άμεσο μέλλον να τεθεί σε εφαρμογή το υποπρόγραμμα για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος.

Αυτό το υποπρόγραμμα με τις αναβαθμίσεις των λογισμικών σε κρίσιμους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων στις φρεγάτες θα τους δώσει νέα ώθηση κάτι που θα πρέπει να συνδυαστεί με τις συντηρήσεις και με ανταλλακτικά.

Αξιωματικοί και ναύτες της φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ “Σπέτσαι” – Πηγή: ΓΕΝ

Στην άσκηση «Καταιγίδα», εξηγούσε πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό, ήταν πολύ ενθαρρυντικό πως ό,τι βγήκε σ’ ένα καράβι αντιμετωπίστηκε επί τόπου από το πλήρωμα κι αυτό έδειξε πρώτον πως τα πληρώματα είναι έμπειρα πολύ και δεύτερον πως το μεράκι και οι παραπανίσιες ώρες ενασχόλησης των πληρωμάτων με τα δεύτερα σπίτια τους έφερε αποτελέσματα και όλα λειτουργούσαν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Ήδη στελέχη από συγκεκριμένη φρεγάτα προχώρησαν σε αναβάθμιση οπλικού συστήματος, πολύ κρίσιμο για την προστασία του πλοίου το οποίο πλέον έχει διπλάσιες δυνατότητες εγκλωβισμού στόχων. Αυτού του είδους οι εργασίες, μας εξηγούσαν, πριν από τα χρόνια που περνάμε τώρα, τα έκανε σχεδόν με πενταπλάσιο κόστος η εταιρία, πράγματα που πλέον τα στελέχη με την αγάπη που δείχνουν για τα πλοία τους τα κάνουν μόνοι τους κι αυτό αποτελεί ένα από τα δείγματα αριστείας στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ η τελική φάση της άσκησης “Δημόκριτος”: Εντυπωσιακές εικονες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: