Οι ΗΠΑ σταματούν την προέλαση των Αραβικών Εμιράτων στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε αυτήν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μην εξαπολύσει έφοδο εναντίον της πόλης Χοντάιντα της Υεμένης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, καθώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως μια τέτοια επιχείρηση θα προκαλούσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η προειδοποίηση αυτή των ΗΠΑ προς τα ΗΑΕ διατυπώθηκε την ώρα που στρατεύματα που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από τα Εμιράτα προέλαυναν κι άλλο και έφθαναν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέσω αυτού του λιμανιού φθάνουν στη χώρα εισαγόμενα εμπορεύματα και η ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Το λιμάνι ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη Χοντάιντα, που έχει πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκων, θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Ένα προληπτικό σχέδιο του Οργανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε περίπτωση μιας παρατεταμένης πολιορκίας.

«Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση εναντίον της Χοντάιντα, καταστήσαμε πολύ σαφές ότι θέλουμε να ακολουθηθεί η πολιτική οδός», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς έχει «αυτή τη στιγμή την καλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό» για να «επιτύχει πρόοδο».

«Αυτό είναι κάτι που επισημάναμε στα ανώτατα επίπεδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ λένε πως «δεν θα προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει συναντίληψη με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αν εξαπολύσουν επίθεση στη Χοντάιντα».

Το ζήτημα συζητήθηκε την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν δύο πηγές ενήμερες σχετικά. Δεν έγινε σαφές εάν πάρθηκαν αποφάσεις.

Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην έναρξη μιας επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων της Υεμένης και των ΗΑΕ για την κατάληψη της πόλης.

Η Ουάσινγκτον έχει επιμεινει «καθαρά και με συνέπεια» ότι «δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην καταστροφή υποδομών-κλειδιών ή θα επιδείνωναν την πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που κλιμακώνεται σε αυτή τη σύρραξη, η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο», είπε ο αξιωματούχος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Περιμένουμε από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν προς το δίκαιο του πολέμου και να αποφύγουν τη στοχοθέτηση αμάχων ή πολιτικών και εμπορικών υποδομών», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ είναι στενοί σύμμαχοι και συνεργάζονται για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών οργανώσεων στην Υεμένη και αλλού.

Εάν η Ουάσινγκτον υποστηρίξει μια χερσαία επιχείρηση των ΗΑΕ εναντίον της Χοντάιντα, αυτό θα σημάνει μια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της σε ό,τι αφορά την Υεμένη. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στη χώρα αυτή σε επιχειρήσεις εναντίον της λεγόμενης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Οι ΗΠΑ έχουν εξάλλου προτρέψει επανειλημμένα τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, τόσο επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία όσο και την περίοδο που βρισκόταν στο αξίωμα ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, να λάβει μέτρα για να αποτρέπονται απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Όμως επικριτές της πολιτικής της Ουάσινγκτον στην Υεμένη επισημαίνουν ότι προσφέρει εναέριο ανεφοδιασμό στα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό το Ριάντ, πωλεί όπλα και πυρομαχικά στις χώρες μέλη της, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τους δίνουν δεδομένα, καταγγέλλουν ότι κατά συνέπεια οι ΗΠΑ είναι συνένοχες στους θανάτους των αμάχων που οφείλονται στη δράση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία.

Πηγές στην Υεμένη ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκρίφιθς βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σαναά, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευθεί με τους Χούθι μια συμφωνία για να αποφευχθεί η έφοδος στη Χοντάιντα. Η συμφωνία προβλέπει να ανατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη ο έλεγχος του λιμανιού της πόλης.

06/06/2018 08:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: