Οι ΗΠΑ καλύπτουν τον πρέσβη τους στο Βερολίνο για τα περί ενίσχυσης των δεξιών πολιτικών




Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε την Τρίτη την «ελευθερία της έκφρασης» του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ο οποίος προκάλεσε κατακραυγή με τη δήλωσή του ότι θέλει να «ενδυναμώσει» τη σκληρή δεξιά στην Ευρώπη, για να τον υπερασπιστεί.

Σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε την Κυριακή στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart, ο οποίος πρόσκειται στην αμερικανική άκρα δεξιά, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος ονομάστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία πριν από κάτι λιγότερο από έναν μήνα, διαβεβαίωσε ότι έχουν έλθει σε επαφή μαζί του «πολλοί συντηρητικοί από όλη την Ευρώπη» και του εξέφρασαν την αίσθησή τους ότι αυτή η πολιτική παράταξη «ενισχύεται ξανά».

«Θέλω οπωσδήποτε να ισχυροποιήσω τους συντηρητικούς παντού στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γκρενέλ, ο οποίος εξέφερε την άποψη ότι η καταγραφόμενη τάση οφείλεται στις «αποτυχημένες πολιτικές της αριστεράς» και εν μέρει στην εκλογική νίκη «του Ντόναλντ Τραμπ».

Όταν δέχθηκε σωρεία επιθέσεων και επικρίσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Γκρενέλ υπαναχώρησε εν μέρει. Χαρακτήρισε «γελοία» την ιδέα ότι θα υποστήριζε κόμματα ή υποψήφιους σε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

Όμως «επιμένω στις δηλώσεις μου όσον αφορά το γεγονός ότι ζούμε την αφύπνιση της σιωπηλής πλειοψηφίας, η οποία απορρίπτει τις ελίτ και τη φούσκα τους», και στο ότι του κινήματος αυτού «ηγείται ο Τραμπ», συμπλήρωσε ο Γκρενέλ.

Ένα εξέχον στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU, ο μείζων εταίρος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού) επέκρινε την Τρίτη τον Αμερικανό πρεσβευτή, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις του ισοδυναμούν με παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας, ενώ τα κόμματα της γερμανικής αριστεράς αξίωσαν την ανάκλησή του.

«Οι πρεσβευτές έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους», περιορίστηκε να πει η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ, η οποία δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις όσον αφορά τις δηλώσεις του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι είναι «αντιπροσωπευτικές» των θέσεων του Λευκού Οίκου.

«Υπάρχουν μερικές φορές απόψεις που αρέσουν ή δεν αρέσουν. Και υπάρχει επίσης η ελευθερία της έκφρασης», επέμεινε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Θεωρώ ότι ο πρεσβευτής Γκρενέλ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν κόμματα και υποψήφιοι που τα πάνε καλά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, τίποτε περισσότερο», συμπλήρωσε η Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε πόσο «σθεναρή» παραμένει η διμερής σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

06/06/2018 00:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: