Ξανά οι Γερμανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2019-2021




Από το 2019 η Γερμανία θα κατέχει θέση στο πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών.

Για τα επόμενα δυο χρόνια θα έχει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ . Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η Γερμανία έλαβε 184 σε σύνολο 193 ψήφων. Συνολικά, άλλαξαν πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εξελέγησαν επισης το Βέλγιο, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Δομινικανή Δημοκρατία. Οι πέντε αυτες χώρες αντικατέστησαν τη Σουηδία ,την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη. Τα μόνιμα μέλη είναι αυτά που έχουν το δικαίωμα του βέτο: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι τώρα μέλος του ΣΑ για πέμπτη φορά.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γερμανίας.

Ο Μάας μετά την ψηφοφορία είπε ότι η Γερμανία έχει τώρα “ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει “.

Τα επόμενα χρόνια, η Γερμανία σκοπεύει να εργαστεί πρωτίστως για την πρόληψη κρίσεων. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο”, δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης του ΟΗΕ, κ. Κρίστοφ Χόισγκεν. “Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων”. Στα Ηνωμένα Έθνη γενικά, αυτή η προσέγγιση είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίας , γράφει η εφημερίδα Die Zeit . «Εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε πράγματα , αλλά θέλουμε ένα σαφές όραμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας » τονισε ο Χόισγκεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία στα Ηνωμένα Έθνη από το περασμένο έτος και στο παρελθόν ήταν συμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

09/06/2018 07:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: