Η επιτυχία του Κουρδικού Κόμματος στις εκλογές μπορεί να είναι η “λαιμητόμος” του Ερντογάν




Από μία κλωστή φαίνεται να κρέμεται το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές καθώς καθοριστική για την επιτυχία του σε αυτές τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία φαίνεται να είναι η επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος για άλλη μια φορά.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ή όχι στη βουλή θα καθορίσει και τις έδρες που θα πάρει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Θεωρητικά εάν το φιλοκουρδικό κόμμα καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10% θα μπορέσει να εκλέξει 55-70 έδρες στη βουλή, εάν όμως λάβει 9,9% τότε αυτές οι έδρες θα περάσουν στο ΑΚΡ το οποίο είναι το κόμμα που διαθέτει επίσης ψηλά ποσοστά όπως και το HDP στις νοτιοανατολικές περιοχές που βρίσκονται οι Κούρδοι. Σε εκείνες τις περιοχές η δύναμη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρότερη ενώ τα ακροδεξιά κόμματα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ είναι σαν να μην υπάρχουν καθόλου. Έτσι λοιπόν από αυτές τις έδρες το CHP αναμένεται να πάρει τις 5-10 και τις υπόλοιπες 45-60 το ΑΚΡ. Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως “μόνο με ένα τικ κάτω από το εκλογικό όριο του 10% του φιλοκουρδικού κόμματος μπορεί να στρωθεί το κόκκινο χαλί για το ΑΚΡ για άλλα πέντε χρόνια εξουσίας”.

Αέρας νίκης στο CHP

Από την άλλη όμως στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP, επικρατεί ένας αέρας νίκης από τώρα. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός μέσα στο κόμμα μετά την υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία από τον Μουχαρρέμ Ιντζέ. Ενώ αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι η Μεράλ Ακσενέρ θα ήταν η αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην περίπτωση που υπάρχει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, τώρα οι του CHP εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο δικός τους υποψήφιος προηγείται της Ακσενέρ και μάλιστα με ποσοστό 30%, αν και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στο 25%. Και όχι μόνο αυτό, οι κομματικοί του CHP εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Μουχαρρέμ Ιντζέ μπορεί να κερδίσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο τον Ταγίπ Ερντογάν και να εκλεγεί πρόεδρος.

Ασφαλώς ο Μουχαρρέμ Ιντζέ έχει κάνει μια δυναμική εμφάνιση κατά την προεκλογική του εκστρατεία, συνεχώς προκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον αναγκάζει να του απαντήσει στα θέματα που ο ίδιος καθορίζει. Για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί η συζήτηση γύρω από την κατηγορία Ιντζέ ότι ο Ερντογάν είχε πάει το 2000 στην Πενσιλβανία για να ζητήσει την άδεια του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλεν, τότε συνεργάτη και νυν εχθρό του Τούρκου Προέδρου, για να ιδρύσει το ΑΚΡ. Ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μονο διέψευσε τον Μουχαρρέμ Ιντζέ αλλά κατέθεσε και μήνυση εναντίον του στα δικαστήρια. Τον κάλεσε μάλιστα να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του αλλιώς να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ παρουσίασε ως απόδειξη βιβλίο του Νασουχί Γκιουγκιόρ, πρώην διευθυντή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ΤΡΤ και συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο αναφερόταν σε αυτή την επίσκεψη στην Πελσιλβάνια. Μάλιστα τουρκικά μέσα έγραφαν πως από εκείνη τη μέρα η τιμή του βιβλίου εκτοξεύθηκε στα 300 δολάρια! Τελικά ο Νασουχί Γκιουγκιόρ δήλωσε ότι η αναφορά του στο βιβλίο ήταν βασισμένη σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία, διαψεύδοντας τον Ιντζέ αλλά και τον εαυτό του ταυτόχρονα. Οι κομματικοί στο CHP λένε ότι ο υποψήφιος τους είναι χαρισματικός και γεμίζει τις πλατείες με τους λόγους του, το θέμα είναι όμως είναι να καταφέρει να πάρει και ψήφους, λένε κάποιοι, όχι μόνο να γεμίζει τις πλατείες.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
01/06/2018 17:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: