Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν με το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου από τον Συνεργατισμό, οι θέσεις των συντεχνιών αλλά και οι αντιδράσεις που υπάρχουν από ΟΕΒ/ΚΕΒΕ και από τον Γενικό Ελεγκτή, κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι μια συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, η τριμερής των ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, το θέμα των πυρκαγιών και η ανεργία των νέων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χρυσοπληρωμένη εθελούσια έξοδος» γράφει ότι η ΟΕΒ καταγγέλλει ως παράτυπες και παραφουσκωμένες τις αποζημιώσεις του σχεδίου για τον Συνεργατισμό. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ελλαδική Lifo όπου δήλωσε ότι η προϋπόθεση για εκ περιτροπής προεδρία είναι ο τερματισμός των εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Γράφει ακόμη ότι η μανία για εκδίκηση φαίνεται να ήταν η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη στον Πύργο Τηλλυρίας.

Υπό τον τίτλο «Μάξιμουμ 100 εκατ. ευρώ για εθελούσια», ο «Πολίτης» γράφει ότι υπάρχουν όρια στα περιθώρια του Συνεργατισμού, η οροφή θέτει το μέσο ύψος της αποζημίωσης στις 111,000 ευρώ και ότι ρεαλισμό από τις συντεχνίες ζητούν κυβερνητικές πηγές. Γράφει ακόμη ότι τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας καλούνται να αναδείξουν αύριο οι ψηφοφόροι στις πιο αμφιλεγόμενες ίσως εκλογές των τελευταίων ετών. Επίσης, γράφει για αλλαγές στον νόμο για το ενοικιοστάσιο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φόρμουλα Cyta στη ΣΚΤ» γράφει ότι αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απαίτηση των συντεχνιών για τις αποζημιώσεις για τους 900 εργαζόμενους που θα απολυθούν από τον Συνεργατισμό με τον Γενικό Ελεγκτή να λέει να δοθούν αποζημιώσεις όπως στην περίπτωση της Cyta και των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού γράφει για ‘πρωτοφανή κρατική γκάφα’ με υπόθεση πρόσφυγα στον οποίο λέχθηκε μετά από 44 χρόνια ότι δεν θεωρείται πρόσφυγας. Επίσης, γράφει για αλλαγές στον πόλεμο κατά του εγκλήματος που μελετά και θα ανακοινώσει η Αστυνομία.

Με τίτλο «Αρχισαν πιέσεις και βγήκαν μπροστά ΟΕΒ-ΚΕΒΕ», η «Χαραυγή» γράφει ότι για έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε για τους μεγαλοφειλέτες και τώρα βγήκαν μπροστά ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και ζητούν να δοθούν εργαλεία προς όφελος μόνο των τραπεζών ασκώντας πίεση προς τη Βουλή. Γράφει επίσης ότι άλλη μια εξαγγελία της κυβέρνησης έμεινε χωρίς αντίκρισμα, πρόκειται για τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων στη Λάρνακα. Αλλού, αναφέρει ότι άνεργοι είναι τέσσερις στους δέκα απόφοιτους πανεπιστημίου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις πυρκαγιές που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου να δηλώνει ότι η κατάσταση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και ότι φαίνεται πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει για την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Αμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Επίσης, αναφέρεται στην απεργία των εργαζομένων στην J&P στη Σαουδική Αραβία για απλήρωτους μισθούς.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/06/2018 09:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: