Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για έγκριση της παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας Συνεργατισμού και Ελληνικής, το αίτημα του Ισραήλ προς την Κύπρο για δημιουργία λιμανιού για εμπορεύματα προς τη Γάζα και η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών για 13 χρόνια για να φέρουν σύστημα φωτοεπισήμανσης, προβάλλονται ως κύρια θέματα στο σημερινό Τύπο.Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μικρή Κύπρος με μεγάλο ρόλο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κύπρου σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας της πολυτάραχης Μέσης Ανατολής με το αίτημα του Ισραήλ να του παραχωρήσουμε χώρο στην Κύπρο για να δημιουργήσει λιμάνι ώστε να ελέγχει τα εμπορεύματα που θα πηγαίνουν στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο άδειασε τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών και ανανέωσε για άλλα πέντε χρόνια τη θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Αλλού γράφει ότι άρχισε ο καυγάς για τις περικοπές νερού που αρχίζουν την 1η Ιουλίου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Πρώτο τεστ στη Βουλή για τον Συνεργατισμό» αναφέρεται στην παρουσία  του Υπουργού Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για έγκριση της παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για απόκτηση τραπεζικών εργασιών και καταθέσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εφαρμοστεί η α΄ φάση του ΓεΣΥ με τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και ο Πρόεδρος του ΟΑΥ παρουσίασε τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί και όσα έπονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μικρό υπουργικό σχήμα με «υπερ-υπουργεία» αναμένεται πως θα στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας χαρτοφυλάκια και σε στελέχη του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Μελετούν κάμερες 13 χρόνια» για την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων και γράφει ότι έως και εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η αμέλεια των αρμόδιων υπηρεσιών που διαχρονικά δεν κατάφεραν να φέρουν τις κάμερες της τροχαίας στους δρόμους 13 χρόνια από τότε που καταγγέλθηκε η πρώτη σύμβαση για το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Σε άλλο θέμα προβάλλει φωτογραφίες από τα καράβια που μετέφεραν παράνομα πρόσφυγες στην Κύπρο από τα παράλια της Τουρκίας και γράφει ότι τα σαπιοκάραβα παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμανάκι του Κάτω Πύργου στο έλεος του χρόνου. Αλλού γράφει ότι ξανά στα κατεχόμενα μεταβαίνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Εκ των υστέρων εκβιάζουν για εγκρίσεις από Βουλή» και γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ζητά “κατά τρόπο εκβιαστικό” από τη Βουλή θέτοντας την προ τετελεσμένων άρον άρον έγκριση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής και της Ελληνικής με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε διήμερο σημαντικών επαφών του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι οι επιφυλάξεις και η θέση για αναστολή της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας είναι προσωπική θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου ενώ η ΔΟ ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της διάνοιξης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Το Ισραήλ σχεδιάζει λιμάνι της Γάζας στην Κύπρο» και γράφει ότι η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ υπέβαλε αίτημα για δημιουργία στην Κύπρο λιμανιού για τη Γάζα αλλά η Λευκωσία δεν έχει απαντήσει ακόμη. Αλλού αναφέρει ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας στους δρόμους μετά την αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων. Σε άλλο θέμα προβάλλει γκραφίτι στο Παρίσι με θέμα τη μετανάστευση.

Υπό την αίρεση της Βουλής το deal για ΣΚΤ» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Οικονομική Καθημερινή» που αναφέρεται στη συνεδρία της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή για να εγκρίνει το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων στο οποίο θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως εγγυητής των υποχρεώσεων της ΣΚΤ. Αλλού γράφει ότι ο Συνεργατισμός θα λειτουργεί χωρίς κοινωνικό προφίλ πλέον για όση ζωή του απομένει μέχρι να περάσει και ουσιαστικά στα χέρια της Ελληνικής. Επίσης αναφέρεται σε μέτρα για κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός 
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 
27/06/2018 08:08 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: