Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό και η έκκληση στη Βουλή όπως εγκριθεί η συμφωνία πώλησης της στην Ελληνική Τράπεζα, δεσπόζει στον Τύπο.
Προβάλλεται επίσης το θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα και η ανακοίνωση της Κυβέρνησης, το ενδεχόμενο οι γιατροί του δημοσίου να κατέλθουν σε απεργιακά μέτρα το Σεπτέμβριο, η συζήτηση για το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο ρεπορτάζ της «Εφιαλτικά σενάρια» και γράφει ότι ξαναζούμε, λόγω Συνεργατισμού, μέρες του Μαρτίου του 2013 αφού αναφέρει ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική αφού η ΣΚΤ θα οδηγηθεί σε εξυγίανση. Αλλού αναφέρει ότι χάθηκε η σοβαρότητα για το θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα και γράφει ότι με παρέμβαση του Προεδρικού, σταμάτησαν οι έλεγχοι του τελωνείου για τα καύσιμα σε αυτοκίνητα Ε/κ. Προβάλλει επίσης τα σχέδια για απεργία τον Σεπτέμβριο των γιατρών του δημοσίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «εκποιήσεις εξπρές τώρα και ηλεκτρονικά» γράφει ότι υπό τον γενικό τίτλο «ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τέσσερα νομοσχέδια και έναν κανονισμό που αλλάζουν σειρά διατάξεων στη σειρά των εκποιήσεων. Προβάλλει επίσης τη λειτουργία από χθες του πρώτου αδειοδοτημένου δορυφορικού καζίνου που στεγάζεται στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρεται σε ρεζιλίκια με γελοίους ελέγχους στα οδοφράγματα λόγω της ντιρεκτίβας για τα καύσιμα από τα κατεχόμενα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ψηφίστε αλλιώς εκκαθάριση» και αναφέρεται σε διλήμματα στους βουλευτές από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για τον Συνεργατισμό. Γράφει αλλού ότι 144 οδηγοί, δηλαδή το 76% όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκε ότι έκανε χρήση ουσιών. Γράφει επίσης ότι με προειδοποιήσεις για μέτρα από πλευράς των γιατρών του του δημοσίου συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ υπουργείου υγείας και ΠΑΣΥΚΙ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Θηλιά στο λαιμό σε δανειολήπτες με 5 νόμους» και γράφει ότι άρον άρον πέντε νομοθετήματα για εξπρές εκποιήσεις ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιου και παραπέμφθηκαν στη Βουλή για ψήφιση. Γράφει επίσης ότι αναζητούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι χρυσό μετάλλιο πήρε η Ελένη Αρτυματά στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατακτώντας την πρώτη θέση στα 400μ.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η συμφωνία για τη Συνεργατική θα πρέπει να εγκριθεί» και γράφει ότι αξιωματούχος της Κεντρικής ανέφερε στους βουλευτές ότι αν δεν τηρήσουν το σχέδιο, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Γράφει επίσης ότι τίθεται σε εφαρμογή η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες από την 1η Ιουλίου. Γράφει επίσης ότι ρομπότ θα μπορεί να παράγει πίτσα σε εστιατόριο στη Γαλλία σε 24ωρη βάση.

Με κύριο τίτλο «Μαύρο μέτωπο κατά της Αριστεράς!» η εβδομαδιαία η «Γνώμη» αναφέρει ότι στην κυβέρνηση εφαρμόζουν το ‘δόγμα του σοκ’ και «ενώνουν δυνάμεις» για επιβολή των αντιλαϊκών σχεδίων τους. Γράφει επίσης ότι ξεπουλούν τις διαχρονικές αρχές λύσης του Κυπριακού για εξασφάλιση συμμαχιών εξυπηρέτησης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλού αναφέρεται στα 70 χρόνια από τους ηρωικούς απεργιακούς αγώνες των Μεταλλωρύχων και των Οικοδόμων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Αντιλογος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Χαρτογράφηση των προθέσεων» και γράφει ότι τη χαρτογράφηση των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η Λευκωσία. Αναφέρεται επίσης σε μεγαλειώδη εκδήλωση του Δήμου Λύσης στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας για τα 100χρονα της χορωδίας «Γιάγκος Σουρουλλάς». Προβάλλει επίσης τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του ποιητή Κώστα Βασιλείου.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Εκ περιτροπής 2+1 προτείνει ο Κασουλίδης!» και γράφει ότι υπέρ της περιτροπής Προεδρίας στο Κυπριακό με συγκεκριμένη φόρμουλα, φαίνεται να τάχθηκε ο τέως ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην τύχη της νεαρής κοπέλας που έτρεχε με τα παιδιά της να σωθεί από τη λαίλαπα του πολέμου το 1974, της Αντριάνας Χαραλάμπους από την κατεχόμενη Μια Μηλιά. Αλλού προβάλλει το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για το ξενοδοχείο Dome.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/06/2018 08:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: