Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έρευνα για το Συνεργατισμό και τα όσα δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας, οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν από την ΣΚΤ, η αντιπαράθεση στην ΕΕ για το μεταναστευτικό και οι προσπάθειες επιβολής «γλωσσαρίου» σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για θέματα εισβολής και κατοχής είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα μπουν στα βαθιά» γράφει ότι η έρευνα για τον Συνεργατισμό θα αφορά την περίοδο πριν και μετά το 2013, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι μονόδρομος η επανένωση για δηλώνει πανέτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για το ΓΕΣΥ που θα γίνει τον Ιούλιο.

Ο «Πολίτης» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Και το κρέας και ο μαχαίρι ο εισαγγελέας», αναφέρεται ότι ο Κ. Κληρίδης φροντίζει να διαμηνύει ότι αυτός έχει την απόλυτη εξουσία για την έρευνα που αφορά τον Συνεργατισμό και ότι μόνο αυτός θα ορίσει το χρονικό εύρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μουσειακό Noratlas, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ελλάδα, έχει ήδη συναρμολογηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Αλλού γράφει ότι το ενεργειακό παρακλάδι της Cyfield, η PEC Ltd, ξεκίνησε οικοδομικές εργασίες στο Βασιλικό και εντός Ιουλίου θα ζητήσει προσφoρές από General Electric. Siemens και Ansaldo για δύο αεριοστρόβιλους και έναν ατμοστρόβιλο, συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ.

Στο κύριο του θέμα με τίτλο «Συζητούν παράλογα ποσά», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι φρένο στο ύψος των αποζημιώσεων που ζητούν οι συντεχνίες για όσους εργαζόμενους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας θα απολυθούν επιχειρεί να βάλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η ΑΗΚ προβλέπει μπλακ άουτ για το 2020 και ότι η Αναθεωρητική Αρχή προσφορών διέκοψε διαδικασία για φίλτρα – καταλύτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός Ευρωπαίων τουριστών που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές το 2017, σύμφωνα με Έκθεση της Κομισιόν.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απαράδεκτες παρεμβάσεις για την έρευνα», γράφει ότι είναι απαράδεκτος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί να παρέμβει στο καθορισμό του πλαισίου της έρευνας, η οποία είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα γράφε ότι καίγεται το δάσους της Πάφου και ότι στο πόδι βρίσκονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Αλλού γράφει ότι συμβόλαια σκλαβιάς εξαναγκάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι από γραφείο τοποθέτησης εργατικού δυναμικού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αντιπαράθεση για τους μετανάστες διχάζει την ενότητα της ΕΕ», γράφει ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε την Πέμπτη ότι το προσχέδιο της ΕΕ για την μετανάστευση αποσύρθηκε μετά από σύγκρουση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο για το θέμα που διχάζει την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι είναι το γραφείο του που θα καθορίσει την ανεξάρτητη Επιτροπή για να εξετάσει τι πήγε λάθος στον Συνεργατισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πυρκαγιά στο δάσος της Πάφου και γράφει ότι το Ισραήλ κλήθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαζί καταβρόχθισαν και το Συνεργατισμό» για στημένο παιχνίδι με συνεργό της Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι οι οικονομολόγοι που δολοφόνησαν και σκότωσαν το Συνεργατισμό ετοιμάζονται τώρα για το μεγάλο φαγοπότι του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες εμμένει στη δική του ερμηνεία των γεγονότων η οποία συγκρούεται με το αφήγημα της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει ότι «Δούλευαν από καιρό το γλωσσάριο» και αναφέρεται ότι φαίνεται πως κάποια μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών και κάποιοι από την Επιτροπή Δημογραφικής Δεοντολογίας, όχι μόνο γνώριζαν για αυτή την υπόθεση με την επιβολή γλωσσαρίου στους δημοσιογράφους και από τις δύο κοινότητες, αλλά την ενθάρρυναν και την ευνοούσαν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα 5 σενάρια για τις τουρκικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι πτώχευσαν τον Συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/06/2018 08:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: