Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό και οι συνεντεύξεις που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε εφημερίδες για το θέμα αυτό, το Κυπριακό και οι αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη του Προέδρου σε ελλαδική ιστοσελίδα, καθώς και οι εκλογές σήμερα στην Τουρκία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οργή Αβέρωφ» γράφει για το ποσό των αποζημιώσεων που ζητούν οι συντεχνίες για τους 900 υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό και ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με σκληρή γλώσσα ζήτησε να υπάρξει ένα λογικό πακέτο. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην απάντηση της Κυβέρνησης στο ΑΚΕΛ για τα περί ‘δύο κρατών’. Γράφει ακόμη ότι ‘ξεχάσαμε’ τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ξανά μπροστά για πλαίσιο λύσης» γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και η οικονομία σπρώχνουν σε διεργασίες για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Σε άλλο του δημοσίευμα ο ‘Π’ προβάλλει το προφίλ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία στις εκλογές στην Τουρκία. Επίσης, ανοίγει φάκελο για τα όσα συνέβησαν στον Συνεργατισμό με αναλύσεις και δηλώσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξανά πιστόλι στον κρόταφο» προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στον ‘Φ’ όπου εξηγεί τι συνέβη με τον Συνεργατισμό και τι ανέτρεψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αλλού, γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του στον ‘Φ’ αναδεικνύει τη βούληση να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με την Κύπρο και μετά το Brexit. Γράφει ακόμη ότι ο Τ/κ Σενερ Λεβέντ θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Με τίτλο «Αλλ’ αντ’ άλλων για το Κυπριακό ο Πρόεδρος» η «Χαραυγή» γράφει ότι την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό ξεσκεπάζει το ΑΚΕΛ καταγγέλλοντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι τη μια λέει ότι ‘η επανένωση είναι μονόδρομος’ και την άλλη απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών. Αλλού, γράφει για τις εκλογές στην Τουρκία που διεξάγονται σήμερα. Γράφει ακόμη ότι τα μεγαλόπνοα ‘θα’ δεν σώζουν το Τρόοδος.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Φταίει ο πύργος για την καταστροφή των διαμερισμάτων» γράφει ότι οι κάτοικοι πολυκατοικίας στη Λεμεσό η οποία κηρύχθηκε ως επικίνδυνη και πρέπει να εκκενωθεί, φταίνε τα κατασκευαστικά έργα ουρανοξύστη στην περιοχή για την κατάσταση. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία. Επίσης, γράφει για τα κυπριακά κρασιά και ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη με τις χαμηλές τιμές στην Ισπανία και την Ιταλία.

Υπό τον τίτλο «Στην κόψη της κάλπης ο Ταγίπ Ερντογάν», η εβδομαδιαία «Καθημερινή» γράφει ότι το μεγάλο στοίχημα της αντιπολίτευσης είναι να οδηγήσει τη σημερινή αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα όπου αναφέρει ότι εποπτεία και ΜΕΔ έγραψαν το τέλος του Συνεργατισμού. Επίσης, γράφει για πόκερ στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ με άλλα να λέει ο Μακρόν και άλλα η Μέρκελ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Δίδυμες κάλπες στην Τουρκία» γράφει ότι δύο παράλληλες εκλογικές διαδικασίες πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία για την ανάδειξη της νέας εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας της χώρας. Αλλού, γράφει ότι η ΤΟΤΑΛ επιθυμεί να ανοίξει τον δρόμο για να καταστεί κυρίαρχος της ΑΟΖ. Αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την οριζόντια ψήφο.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/06/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: