Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η στασιμότητα στο Κυπριακό, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, οι εκλογές στην Τουρκία, όπως και κίνδυνος που αντιμετωπίζουν μνημεία κοινού κυπριακού πολιτισμού και κληρονομιάς, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στην αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων, στην 5η πορεία υπερηφάνειας στη Λευκωσία και σε άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Απρόθυμος ο Γκουτέρες» και γράφει ότι εντελώς απρόθυμος να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό φέρεται να είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την αντιπροσωπεία του στην Κύπρο να θεωρεί πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να τον πείσει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Αναφέρει αλλού ότι ενώ η Βουλή παραμένει με 55 βουλευτές, ο Πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης θα εξετάσει διάφορα σενάρια τις επόμενες μέρες για την κενωθείσα βουλευτική έδρα στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει για την 5η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, χρώματος και καταγωγής.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ραντεβού στην κάλπη δίνουν οι ‘3 Τουρκίες’» και γράφει ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, πέρα από την πολιτική κυριαρχία των ισλαμιστών του Ταγίπ Ερντογάν, καταγράφουν τρεις διαφορετικές ‘χώρες΄. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παρέλαση υπερηφάνειας υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και της υπεράσπισης της διαφορετικότητας και μιας ανοιχτής κοινωνίας. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου ανέδειξε τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ηλεκτροσόκ σε λογαριασμούς» γράφει ότι η αύξηση 17,71% στην τιμή των καυσίμων εκτοξεύει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 9,5% και ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος προκρίνει διείσδυση ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας και καθαρότερα καύσιμα. Γράφει επίσης ότι στους 21 ανήλθαν οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου και ότι με βάση τις στατιστικές, περίπου 30% των ατυχημάτων οφείλονταν στη χρήση αλκοόλ, ενώ από τους πιο ευάλωτους στους δρόμους είναι οι μοτοσικλετιστές. Αλλού γράφει ότι μαζική υπήρξε η συμμετοχή στην Πορεία Υπερηφάνειας και ότι οι συμμετέχοντες ζήτησαν ισότητα στα κοινωνικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ.

Υπό τον τίτλο «Καταρρέουν τα μνημεία πολιτισμού», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μνημεία κοινού κυπριακού πολιτισμού και κληρονομιάς βρίσκονται σε κίνδυνο και το μόνο που τα σώζει μέχρι στιγμής, εκτός από την προσπάθεια που καταβάλλει η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι η ευαισθησία που επιδεικνύουν Ε/κ και τ/κ επιστήμονες. Παράδειγμα, σημειώνει, το Πέλλαπαϊς. Γράφει επίσης για την 5η Πορεία Υπερηφάνειας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι στο Κυπριακό πρέπει να αναμένονται εξελίξεις υπό προϋποθέσεις, αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Βασίλι Νεμπένζια.
ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/06/2018 07:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: