Οι ελλιπείς στρατηγικές στα εθνικά θέματα αφήνουν χώρο στις ακραίες εθνικιστικές φωνές




Του Δρ. Νίκου Αντωνιάδη*

Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία αυτού του θέματος βλέποντας τα όσα διαδραματίζονται στις πατρίδες μας, Ελλάδα και Κύπρο, και όχι μόνον. Με πλήρη σεβασμό σε κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ άποψη, θα επιχειρήσω να επικεντρωθώ στην ουσία, σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα και όχι να διαινωνίζεται με καταστροφικές για όλους μας συνέπειες.

Αφορμή της παρούσας ανάλυσης στάθηκε η (για ακόμη μια φορά) εμφύλια διαμάχη περί πατριωτών και μη αλλά και περί εθνικιστών, τόσο σε σχέση με το Μακεδονικό όσο και σε σχέση με το Κυπριακό. Ως πρώτο βήμα, καλό θα ήταν να ξεχωρίσουμε (ξανά και ξανά) τα καρκινογόνα από τα υγιή κύτταρα!

Εθνικισμός: Είναι πολιτική ιδεολογία που έχει ως βασική αρχή την διχοτομία ανάμεσα σε “κατώτερα” και “ανώτερα” έθνη. Είναι η απόλυτη προσήλωση στο έθνος που φτάνει στην περιφρόνηση και εχθρότητα στα άλλα έθνη και καταφεύγει συχνά σε βιαιότητες και εχθροπραξίες εναντίον άλλων συνανθρώπων μας που δεν ανήκουν στο έθνος “τους” (Γ. Μπαμπινιώτης).

  • Ποια η διαφορά του “εθνικισμού” από τον “πατριωτισμό”;

Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα, η οποία αναπτύσσεται χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους σε αντίθεση με τον εθνικισμό, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, δομείται στην βάση “ανώτερο-κατώτερο έθνος” (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Τα εθνικιστικά στοιχεία, έχουν μάθει, μέσα από τα χρόνια να καλλιεργούν ένα φανατικά αντι-διεθνές και αντι-κομμουνιστικό προφίλ, τόσο θεωρητικά όσο και (δυστυχώς) πρακτικά. Ως αποτέλεσμα, επίσης μέσα από τα χρόνια (λόγω του μακροχρόνιου κατατρεγμού του κομμουνισμού) η αντίδραση αυτών (κομμουνιστών) ήταν η άμυνα, μια άμυνα που μετατράπηκε σε επαναλαμβανόμενη, λεκτική επίθεση εναντίον της ακροδεξιάς (εθνικιστών).

Συχνά όμως, οι κατηγορίες αυτές (άτσαλα, ως μια αναχρονιστική “στρατηγική” συσπείρωσης των εναπομείναντων καθαρόαιμων ψηφοφόρων) αγγίζουν και δεξιά, κεντρώα, ακόμη και προσκείμενα προς τα αριστερά σκεπτόμενα άτομα. Αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος που καλλιεργήθηκε και συνεχίζει να καλλιεργείται ένα χάος που εμπλέκει την συντριπτική πλειοψηφία των λαών μας (Ελλάδας και Κύπρου) σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι μεν εσκεμμένα και οι δε χωρίς να έχουν ακόμη καταλάβει τις επιπτώσεις κάτι τέτοιου!

Δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχοληθώ με τις ακρότητες, αθλιότητες και καταταστροφικές συνέπειες των εθνικιστών από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Οι πιο πάνω απλοί και απόλυτα κατανοητοί ορισμοί του εθνικισμού και του πατριωτισμού είναι αρκούντως επεξηγηματικοί. Κατ’ επέκταση, και με δεδομένη την τεράστια ζημιά που επιφέρει το όποιο εθνικιστικό στοιχείο, η επαναφορά του λαού σε υγιείς συνθήκες είναι εκ των ουκ άνευ και επιτυγχάνεται με απλούς τρόπους από τις “κεφαλές” που καλούνται να επιφέρουν την υγεία και να προστατέψουν ουσιαστικά (όχι θεωρητικά) αυτό τον λαό από τους πραγματικούς κινδύνους. Είναι λυπηρό που ελάχιστες(;) “κεφαλές” κατανοούν την “ψυχολογία” αυτών των επικίνδυνων στοιχείων, τα οποία βρίσκουν αφορμές να “τρυπώνουν” εκεί που υπάρχει “κενό” και αποφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα ακόμη και από αυτό που οι ίδιοι διακηρύττουν (το “καλό” του Έθνους)! Δηλαδή, με την “αρρωστημένη αγάπη” τους πληγώνουν την πατρίδα ανεπανόρθωτα και οι εχθροί της πατρίδας διεισδύουν όλο και πιο πολύ. Έτσι έγινε και το 1974 που έδωσαν στον Τούρκο την “αφορμή” να σφάξει την Κύπρο!

  • Προς Κεφαλές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ:

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η συνεχής (αφιλτράριστη) αναφορά σε ακροδεξιά στοιχεία, συχνά τυλίγει στο γρανάζι απλούς, υγιώς σκεπτόμενους συμπατριώτες μας από όλους τους πολιτικούς χώρους (όσους χώρους απέμειναν τουλάχιστον). Για παράδειγμα, η γιαγιά που κρατούσε ένα πλακάτ σε συλλαλητήριο υπέρ της προστασίας του ονόματος της Μακεδονίας ή ο παππούς που δεν θέλει να υποδουλωθεί στο Τούρκο κατακτητή και διαδηλώνει ενάντια στον “συναιτερισμό” με “αυτόν”, είναι εθνικιστές;

Με την απολυτοποίηση των κατηγοριών “τους” κάποιοι παίρνουν στον λαιμό τους ανθρώπους που θα πολεμούσαν ενάντια σε κάθε τι επικίνδυνο (όπως πιο πάνω). Πώς προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους; Ποιες πρακτικές μεθόδους ξενύχτησαν για να κτίσουν, ως προτάσεις και νομοσχέδια αντιμετώπισης της έξαρσης αυτών των στοιχείων; Το ξανάπα, χρειάζονται προτάσεις που θα μετουσιωθούν σε παραγωγικά νομοσχέδια ενάντια σε κάθε εσωτερική (τουλάχιστον) απειλή.

Σκεφτείτε πόσες πόρτες θα μπορούσαν να κλείσουν με τη δύναμη που κατέχουν στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και το ΑΚΕΛ μαζί με το Κέντρο (το οποίο επίσης ξεκάθαρα τάσσεται ενάντια σε κάθε τι εθνικιστικό). Και γιατί όχι, μαζί και με τον ΔΗΣΥ!

Στην Ελλάδα, οι “πόρτες” άνοιξαν πρόσφατα με τις συνομιλίες για την αποδοχή σύνθετης ονομασίας για το Μακεδονικό, με αποτέλεσμα να βρουν πάλι αφορμή τα εθνικιστικά στοιχεία να μπούνε και να δηλητηριάσουν όλο το σπίτι με την ανοχή και ενθάρρυνση των υπολοίπων (για δικά τους οφέλη). Να το επαναλάβω, η γιαγιά δεν είναι ακροδεξιό στοιχείο, απλά αγαπά την πατρίδα!

Στην Κύπρο, όσον αφορά στο ΑΚΕΛ, ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, να αναφέρω την συνεχή πίεση που ασκεί στον Πρόεδρο για επανέναρξη των συνομιλιών άρον-άρον, χωρίς κάποια βάση που θα δίνει ένα ελάχιστο “σωσίβιο” στην εισβολή, κατοχή, (μη) στρατεύματα και (μη) εγγυήσεις. Αυτό σημαίνει: Αγαπώ ΜΕ ΥΓΕΙΑ την πατρίδα και γι’ αυτό δεν θέλω ξανά στρατό και εγγυήσεις που θα με ξαναοδηγήσουν στο μακελειό του 1974 (πατριωτισμός). Δεν λέω όχι επειδή θέλω να βλάψω άλλους συν-ανθρώπους μου, Τ/Κ και/Τούρκους (εθνικισμός).

Με εκπλήσσει που δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοιες “στρατηγικές” αυτο-αφαιρούν ποσοστά καθημερινά και ενισχύουν αυτά που πολεμούν τόσα χρόνια (την ίδια την ακροδεξιά), αδυνατίζοντας συνάμα το πείσμα του δικού τους, αγνού ψηφοφόρου που κουράστηκε να είναι ένας πληγωμένος κομπάρσος, ενισχύοντας παράλληλα τον φανατισμό.

  • Προς ΝΔ και ΔΗΣΥ:

Τι έκαναν για το καλό της (Νέας) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ή για να σημάνουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ “Συναγερμό” προστασίας κάθε υγιούς διαφορετικής άποψης; Στην Ελλάδα, η ΝΔ “ποτίζει” το χάος μεταξύ των πιο πάνω, ποντάροντας στην εξουσία. Στην Κύπρο, ο ΔΗΣΥ βλέπει το Κέντρο που έχει γίνει χίλια κομμάτια και το οποίο είναι αδύναμο να “ισορροπήσει” την κατάσταση προς ένα πιο υγιές μονοπάτι και παράλληλα (ο ΔΗΣΥ) βλέπει το ΑΚΕΛ να αυτοκαταστρέφεται. Άρα (σου λέει ο ΔΗΣΥ!), γιατί να κάνει κάτι αφού όλοι “δουλεύουν” για να του διατηρούν σταθερά τα ποσοστά του και την εξουσία;

Κι όμως, αν οι ηγεσίες των ΔΗΣΥ και ΝΔ δούλευαν πιο έξυπνα (και προς όφελος του λαού) θα άγγιζαν τρελά ποσοστά, θα προσέλκυαν νέους που επαναστάτησαν, μπούχτησαν και “κατέληξαν” στο ΕΛΑΜ και την ΧΑ. Θα προσέλκυαν μάνες που “περιμένουν” αυτούς του ΕΛΑΜ και της ΧΑ να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους και τον άνεργο άντρα τους. ΑΥΤΟ είναι το “κενό” που βρίσκει ο “καρκίνος” να τρυπώσει! Αυτό δυναμώνει τα ακροδεξιά στοιχεία.

Δυστυχώς όμως, ακόμη, ούτε η (υγιής) αριστερά, ούτε η (υγιής) δεξιά, ούτε το (υγιές) κέντρο κατανόησαν την σημασία του να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το επαναλαμβάνω, η λεκτική κριτική μόνο καλό “τους” κάνει! Οι Αμερικανοί πληρώνουν για να κάνουν “bad publicity” (δυσφήμιση) υποστηρίζοντας εδώ και χρόνια πως “bad publicity is good” (η κακή δημοσιότητα είναι καλή). Και με αυτή την “δημοσιότητα” (τα εθνικιστικά στοιχεία) ίσως ξαναπετάξουν κανένα “ενωτικό” νομοσχέδιο και πάλι θα τρέχουν όλοι, μαζί τους κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εν μέσω (ίσως) κρίσιμης καμπής των συνομιλιών, με αποτέλεσμα η “αγάπη” τους για την πατρίδα να τα τινάξει πάλι όλα στον αέρα.

Μέσα σε όλα αυτά, ο λαός, στη μέση. Ο Εθνικισμός, τα μνημόνια και ο Ερντογάν τον πατάνε ασύμφορα και τον εξευτελίζουν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει κανείς. Ψάχνει διέξοδο. Και οι μόνοι διέξοδοι του, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, συχνά “συμβαδίζουν” (δυστυχώς και κρίμα) με τις ακροδεξιές “προκηρύξεις” και “ενισχύονται” παράλληλα από τα “κενά” που προκαλούνται από τις πιο πάνω κομματικές (ελλιπείς και πρόχειρες “στρατηγικές”) “συμπεριφορές”. Κάτι που μοιάζει αλλά και συνδέεται με τους νέους μας που ελλείψει υγιούς διεξόδου στην δύσκολη στιγμή, καταλήγουν στα ναρκωτικά και στον αργό θάνατο, στην βία και στο bullying!

Και να πως φτάνουμε στον τίτλο:

  • “Προσφέρεται πολιτική στέγη σε τιμή ευκαιρίας”!

Όποιος πολιτικός ηγέτης αντιληφθεί τα πιο πάνω, τα οποία πηγάζουν μέσα από έρευνες, σφυγμομετρήσεις, αντιδράσεις και συναισθήματα της πλειοψηφίας των απλών, καθημερινών συμπολιτών μας, τότε, οι υπόλοιποι ηγέτες θα ψάχνουν τον δεύτερο. Και τότε, όταν ξαναμετρήσουν την δύναμη των εθνικιστών, εδώ θα είμαι και θα (τον/τους) χειροκροτήσω πρώτος!

Υ.Γ. 1: Πολιτικός και κόμμα που δεν λαμβάνει υπόψιν τον “λόγο” της πλειοψηφίας του λαού είναι καταδικασμένο(ς)!

Υ.Γ. 2: Στην Ελλάδα, τα κόμματα “άργησαν μια μέρα” με την ΧΑ να εκτοξεύεται σε μια μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να ισιώσει το κλίμα αλλά στην διαδρομή έχασε το “τιμόνι” του παλμού της πλειοψηφίας του λαού. Στην Κύπρο, ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος, αρκεί να προβούν σε υπερκομματικές συνεργασίες ΤΩΡΑ. Αύριο θα είναι αργά και θα “παρακαλούν” για συνεργασίες και ενέργειες (που ακόμη μπορούν να κάνουν σήμερα)!

Υ.Γ.3: Αναμφίβολα, όλα τα πιο πάνω δηλητηριάζουν τον απλό πολίτη και ενισχύουν την διάδοση των ψευδών ειδήσεων (fake news). Βάσει έρευνας στις ΗΠΑ, τα ΜΜΕ ακολουθούν τα Social Media σε ένα ντελίριο ειδήσεων. Ο από κοινού συντονισμός γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός σε μια εποχή ανεξέλεγκτης ροής που ενισχύει τον “καρκίνο”. Σχετικό άρθρο: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/532606/i-diplomatia-pethainei-gnnietai-i-theoria-tramp-ti-deichnei-panamerikaniki-meleti

Υ.Γ.4: Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν λίγο πριν βουλευτής της ΧΑ καλέσει τον Ελληνικό στρατό να αναλάβει “δράση” (αλλιώς πραξικόπημα!) σε σχέση με το θέμα της Μακεδονίας. Ο νοών νοείτω!

*Πολιτικό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία
(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
Editor ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πρέπει να δούμε το Σκοπιανό με ανοιχτό μυαλό: Η εθνική απειλή δεν έρχεται από Βορρά

 

Πρέπει να δούμε το Σκοπιανό με ανοιχτό μυαλό: Η εθνική απειλή δεν έρχεται από Βορρά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: