Ο αρρωστημένος εθνικισμός αποτελεί ασύμμετρη απειλή: Η Δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Γράφαμε τις προάλλες ότι η Ελλάδα είναι μία βαθιά διχασμένη χώρα, σε μία εποχή που θα έπρεπε να επικρατήσει η απόλυτη ενότητα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά το σημαντικότερο, λόγω των απειλών της ισλαμικής Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Το συμπέρασμα, από την αρχή αυτού του κειμένου, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο διχασμένη. Είναι μία χώρα κυριολεκτικά στα …κάγκελα.

Κάποιοι άλλοι ομιλούν για χώρα σε κατάσταση απόλυτης τρέλας. Ότι και να συμβαίνει από τα παραπάνω, δεν είναι καλό, ούτε και υγιές. Είναι άκρως προβληματικό και οδηγεί σε περιπέτειες. Θα μπορούσα και να υποστηρίξω πως αν δεν βρεθεί η δύναμη που θα σταματήσει τον κατήφορο, θα οδηγηθούμε σε εθνική τραγωδία.

Ένα τεράστιο πρόβλημα της χώρας είναι ο εθνικισμός. Σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, ίσως και πάνω από το 10% των πολιτών, παρατηρείται το χειρότερο όλων: ο αρρωστημένος εθνικισμός, που εκπροσωπεί η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή (Χ.Α.). Έχω προσωπική εμπειρία από αυτούς τους «ανθρώπους». Τους κυριαρχεί το μίσος για όσους τους αμφισβητούν και είναι κάτι που απορρίπτει η πλειοψηφία.

Τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή τα είδατε και τα διαβάσετε. Δεν χρειάζεται επανάληψη πέραν της υπενθύμισης ότι ο βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης εξέφρασε δημόσια αυτό που τους λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Χ.Α.: ότι δήθεν για να σωθεί η Ελλάδα απαιτείται στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο εν λόγω βουλευτής, που έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι του, δημοσιοποίησε όχι τυχαία, αυτό το ελεεινό σχέδιο, διότι οι ανώτεροί του ήθελαν να τεστάρουν τα νερά. Να δουν τις αντιδράσεις των κομμάτων και των πολιτών. Προφανώς δεν περίμεναν την κατακραυγή.

Κατά καιρούς, την «κόκκινη γραμμή» μεταξύ της Δημοκρατίας και της δικτατορίας, περνούν στρατιωτικοί οι οποίοι αποστρατεύθηκαν και φλερτάρουν με την πολιτική. ‘Ετσι, μερικές φορές γίνονται έρμαιο των διαθέσεων των ακροδεξιών, διότι νομίζουν πως αν κατέβουν στον πολιτικό στίβο, θα χρειαστούν ψήφους από το πηγάδι της ακροδεξιάς και των Χρυσαυγιτών. Κάνουν λάθος. Και το μόνο που πετυχαίνουν είναι τη γελοιοποίηση. Όμως, ρίχνουν νερό στο μύλο των ηγετών της ναζιστικής Χ.Α., οι οποίοι διαθέτουν ένα ισχυρό ποσοστό στο εκλογικό σώμα, που τους δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή.

Ποινική δίωξη κατά του Μπαρμπαρούση για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας

Πόσο απαίσιο είναι το θέαμα… Να βρίσκονται στο ναό της Δημοκρατίας αυτοί που την εκμεταλλεύονται με στόχο να την καταλύσουν. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν τόσο ακραία γεγονότα.

Γιατί διαθέτει τόσο μεγάλη δύναμη η ναζιστική οργάνωση; Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέχισε την προσπάθεια που ξεκίνησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να μαντρώσει στις φυλακές τους εχθρούς της Δημοκρατίας;

Η Χ.Α. δυνάμωσε διότι ένα ποσοστό του λαού δεν εμπιστεύεται τους παραδοσιακούς πολιτικούς. Πολλών ανθρώπων έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο παλιό πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Αλλά στη χώρα μας, οι πολίτες βιώνουν μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση επειδή οι πολιτικοί ήταν και είναι(;) διεφθαρμένοι. Κατέστρεψαν τις ζωές των ανθρώπων, διέλυσαν και τον οικογενειακό ιστό. Πως να αντέξουν οι πολίτες αυτή την επίθεση των πολιτικών εναντίον τους. Δεν είναι εύκολο πράγμα.

Έτσι, ανδρώθηκε η ναζιστική οργάνωση και πολύ φοβάμαι πως με τις άλλες δυνάμεις της ακροδεξιάς θα φτάσουν στις επερχόμενες εκλογές σε ζηλευτά επίπεδα. Εάν συμβεί αυτό δεν είναι καλό. Αντίθετα, θα αποτελέσει δυναμίτη στο οικοδόμημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, κακώς δεν συνέχισε την προσπάθεια για να καταδικαστούν οι ηγέτες της Χ.Α. ως οι αρχηγοί μίας εγκληματικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης επί εποχής του κ. Σαμαρά ήταν ισχυρότατο. Και η σημερινή κυβέρνηση κακώς δεν το ενίσχυσε.

Εκείνη την ανοχή στην ναζιστική ακροδεξιά την πληρώνουμε τώρα με τις κραυγές της για στρατιωτικό πραξικόπημα. Θα ακούσουμε και χειρότερα…

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, με τις παλινωδίες τους, δίνουν την ευκαιρία στη Χ.Α. να ενισχύεται και να γίνεται ανεξέλεγκτη. Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να δράσει η ίδια η Δημοκρατία;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σε εξέλιξη καταδίωξη του Μπαρμπαρούση στην Αιτωλοακαρνανία για την σύλληψη του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: