Η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί, δηλώνει η Λευκωσία: Έτοιμος ο Νίκος Αναστασιάδης




Καθίσταται σαφές ότι η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό μπορεί να συνεχιστεί, με τα όσα γνωρίζουμε από το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με άοκνες προσπάθειες και με επιμονή προσπαθεί, μεθοδικά, να οδηγήσει τα πράγματα σε μια αληθινή διαπραγμάτευση, με στόχο το τέλος της κατοχής.

«Μεθοδικά: αξιοποιώντας διεθνή ερείσματα και δημιουργώντας συγκλίσεις συμφερόντων, συνθήκες συνεργασιών και συμμαχίες», είπε ο κ. Προδρόμου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Πιτσιλιάς, πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στα Σπήλια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν ισχύουν όσα κάποιοι προμηνούσαν με τον ισχυρισμό ότι εγκαταλείφθηκε η διαπραγμάτευση και ότι δήθεν κανείς δεν ενδιαφέρεται. «Όπως επιζητούσε η δική μας πλευρά με διαβήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαμε μείνει εξαιτίας της αρνητικής στάσης που κράτησε η Τουρκία», ανέφερε.

Να ξεκινήσουν, πρόσθεσε, ξανά διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες το οποίο, μεταξύ άλλων, ταυτίζει τη λύση με την ασφάλεια του κυπριακού λαού και το τέλος της αξίωσης της Τουρκίας να ελέγχει τη χώρα και να παρεμβαίνει στις υποθέσεις μας. «Η ελληνική κυπριακή πλευρά ήταν διαρκώς και είναι και τώρα έτοιμη για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Έτσι θα αναζητηθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός για να μπορέσουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι με τους Τουρκοκυπρίους μέσα από μια συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη πολιτεία», επεσήμανε. Μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες μέσα στην ΕΕ, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, χωρίς Τουρκία, είπε ο κ. Προδρόμου.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο Γκουτέρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες καταγράφει έξι παραμέτρους ή περιοχές διαπραγμάτευσης, μεταξύ των οποίων τα νευραλγικής, όπως ανέφερε, σημασίας θέματα ασφάλειας. Για πρώτη φορά με την περσινή διάσκεψη καταγράφηκε στο επίπεδο των ΗΕ και του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ προσωπικά, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ότι με τη λύση η Κύπρος πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα, χωρίς ξένους εγγυητές, παρεμβάσεις και στρατούς. «Αυτό θα επιδιώξει στη διαπραγμάτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε αυτή την επιδίωξη – που είναι νομίζω κοινή για όλους μας – πρέπει να τον στηρίξουμε», σημείωσε.

Γιατί, συνέχισε, μιλώντας για λύση του Κυπριακού, μιλάμε για τέλος της τουρκικής κατοχής. «Επομένως μιλάμε για τη νέα εποχή της χώρας μας, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, αλλά και χωρίς Συνθήκες που μπορεί να φέρουν ξανά επεμβάσεις και στρατούς στην Κύπρο». Μιλάμε, είπε, για τερματισμό των όποιων επεμβάσεων στα εσωτερικά της Κύπρου, άρα την αντικατάσταση των εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων από ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, που θα τερματίζει την ομηρία της χώρας μας από τρίτες δυνάμεις.

«Νομίζω πως τα μεγάλα λόγια και τα περίπλοκα νοήματα δεν έχουν πολλά να προσθέσουν. Γιατί η αλήθεια είναι τόσο απλή ,τόσο άμεση, τόσο χειροπιαστή: όσο τα αποκαΐδια του Γρηγόρη Aυξεντίου, όσο τα διαμελισμένα παλληκάρια στο Κούρδαλι». Tα απλά λόγια είναι τόσο αληθινά γιατί ξυπνάνε μέσα μας μνήμες κρυμμένες ακόμα και για πράγματα που δεν ζήσαμε, αλλά που είναι πράγματα που γεμίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε εκτενώς στον ηρωομάρτυρα από τα Σπήλια Κώστα Αναξαγόρα και στους τρεις συναγωνιστές του, Ανδρέα Πατσαλίδη, Παναγιώτη Γεωργιάδη και Αλέκου Κωνσταντίνου. Επίσης στον Ανδρέα Ιωάννου και τον Λοϊζου Κουκκουλλή που έπεσαν μαχόμενοι τον Ιούλιο του 1974.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/06/2018 16:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: