Η αντισυμβατική μεθοδολογία διακυβέρνησης, ο Τράμπ και η αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη




Του Πανίκου Παναγιώτου

Για «ιστορική συμφωνία» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ. Το κατά πόσο θα εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν και όλα αυτά στα οποία στοχεύουν, θα δείξει ο χρόνος.

Άλλωστε, με βάση την ιστορική εμπειρία, οι «θεαματικές εξελίξεις» δεν επέφεραν πάντα επιθυμητά και θεαματικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές στις ΗΠΑ, πίσω από τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Πιονγιάνγκ μπορεί να κρύβονται σκοπιμότητες και επιδιώξεις. 

Από τη μια, ο Τραμπ αναδεικνύεται με την ιδιομορφία του και την αντισυμβατική μεθοδολογία διακυβέρνησης ως ένας τολμηρός ηγέτης που μπόρεσε να επιβάλει την ειρήνη, επισκιάζοντας τόσο την αμφισβήτηση που δέχεται εντός και εκτός της χώρας του, όσο και την έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και η οποία πλησιάζει όλο και περισσότερο το προεδρικό περιβάλλον.

Από την άλλη, ο δικτάτορας Κιμ εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας ως ένας παγκόσμιος ηγέτης, προσδοκώντας σε άρση της απομόνωσης του καθεστώτος του και σε άρση των κυρώσεων.

Επιπλέον, οι «θεαματικές εξελίξεις» στις σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας ενδεχομένως να μην είναι άσχετες με άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να συγκεντρώσει την «επιθετική τακτική» της προς το Ιράν.

Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες σκοπιμότητες και την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα που αφορά στα αυταρχικά καθεστώτα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα: Μπορούν τα ισχυρά κράτη να αθωώνουν αιμοσταγείς δικτάτορες και να νομιμοποιούν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς χωρίς να προηγηθεί μια διεθνής συμφωνία, στο πλαίσιο λειτουργίας ενός αντιπροσωπευτικού οργανισμού (Ηνωμένα Έθνη) ώστε το καθεστώς αυτό να υποχρεώνεται να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου;

Επιπλέον, δεν είναι περίεργο πως σύσσωμες οι πυρηνικές δυνάμεις υποστηρίζουν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Γιατί δεν ακολουθούν με τέτοια θέρμη την ίδια πολιτική για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και γενικά όλου του πλανήτη; Αν η επίτευξη της ειρήνης χρειάζεται «γενναίους ηγέτες», όπως έγραψε στο τουίτερ ο πρόεδρος Τραμπ, τότε η μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο θα ήταν η κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Αφού λοιπόν θεωρεί τον εαυτό του αντισυστημικό, ας το αποδείξει λοιπόν ειδικά σ’ αυτό τον τομέα για να αφήσει μια μοναδική κληρονομιά. Και από απρόβλεπτος του απομονωτισμού και των συγκρούσεων να αναδειχθεί σε απρόβλεπτο των πρωτοβουλιών και των συμφωνιών που αλλάζουν το ρου της ιστορίας. Λέτε να γίνονται τέτοια θαύματα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η αγωνία της Μελάνια για τα παιδιά των μεταναστών: Να κυβερνάται με την καρδιά η χώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: