Η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο επίκεντρο των συναντήσεων της Σπέχαρ




Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη είχε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. `Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Υπενθυμίζεται πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 31 Ιουλίου 2018.

Η κ. Σπέχαρ είχε εξάλλου συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και σήμερα το απόγευμα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κ. Σπέχαρ πραγματοποιεί συναντήσεις και στις δυο πλευρές του νησιού, ακούγοντας τις απόψεις των συνομιλητών της. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σημείωσε πως δεν υπάρχουν επί του παρόντος προγραμματισμένες συναντήσεις της κ. Σπέχαρ με τους δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ είναι προγραμματισμένο όπως η κ. Σπέχαρ προβεί σε ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Ιουλίου. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, έχει δηλώσει πως αναμένεται την Πέμπτη να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως με το ψήφισμά του της 30ης Ιανουαρίου 2018 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση για την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης στην Κύπρο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018 και για την εφαρμογή του ψηφίσματος αυτού μέχρι τις 10 Ιουλίου 2018.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/06/2018 17:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: