A woman walks in front of pictures of Selahattin Demirtas, Presidential candidate of People's Democratic Party (HDP) who was arrested as apart of terror investigation, in Istanbul, Turkey, 08 June 2018. EPA, SEDAT SUNA

Η Αμερική προωθεί εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η ισλαμική Τουρκία παίζει πάλι ένα απαίσιο διπλωματικό παιγνίδι, χρησιμοποιώντας ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, που αρνούνται να το δεχθούν οι Αμερικανοί:

Ότι πλήρωσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το ρωσικό υπερόπλο των S-400, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για στρατιωτική απεξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Και ότι το όπλο αυτό θα το παραλάβει η Τουρκία -σύμμαχος κατά τα άλλα των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ- όσο και να «κτυπιούνται» οι δυτικοί τους σύμμαχοι.

Όσα, λοιπόν, έγραψε η εφημερίδα Χουριέτ είναι ένα παραμύθι, διότι πρωτίστως γνωρίζουμε ότι η συμφωνία της Τουρκίας και της Ρωσίας προβλέπει την παράδοση στο τέλος του 2019. Άρα δεν τέθηκε η εννεάμηνη διορία, αφού η πραγματική είναι άλλη…

Με βάση την παραπάνω διόρθωση της τουρκικής παραπληροφόρησης, ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι Τούρκοι θεωρούν τους Αμερικανούς εντελώς βλάκες, αν και η αλήθεια είναι ότι υπουργοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι σκληρά γεράκια με εξαιρετικές γνώσεις για την αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Αυτό σημαίνει, ότι τις «εξυπνοβλακείες» και κουτοπονηριές των Τούρκων τις ακούνε βερεσέ και γνωρίζουν πως να τις αντιμετωπίσουν.

Στριμώχνουν την Τουρκία οι Αμερικανοί: Στέλνουν όμως λάθος και αντιφατικά μηνύματα στον Ταγίπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε ένα κουτοπόνηρο σχέδιο στους Αμερικανούς για τους S-400, που γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Διότι ουδείς στην Ουάσιγκτον πιστεύει πλέον τα τουρκικά ψέματα, ειδικά σε μία περίοδο που ο Λευκός Οίκος έχει λάβει τις αποφάσεις του:

Η επιστροφή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ο σεβασμός στους κανόνες του, είναι όρος απαράβατος, για να βελτιωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του. Και είναι στο σημείο αυτό που ο κ. Τσαβούσογλου εξήγησε τα ανεξήγητα. Φέρεται να τόνισε ότι οι χειριστές των S-400 θα είναι μόνο Τούρκοι, και δεν θα έχουν σχέση μετά την αγοραπωλησία με τη Ρωσία, και ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά είναι αυτός που βάζει τους όρους και τους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραπωλησία των S-400 θα ελέγχεται απόλυτα από τη Ρωσία και όχι την Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου γνωρίζει ότι η χώρα του, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, παραβιάζει τις υπογραφές της και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συμμετοχή της στην Ατλαντική Συμμαχία εάν ολοκληρώσει την αγορά των S-400. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα ότι η κατασκευάστρια εταιρεία παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους για τις κυρώσεις. Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν «δέσει» την Τουρκία και με το θέμα της ομηρίας των υπηκόων τους, αλλά και με τις αντιαμερικανικές και αντισημιτικές πράξεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα και εάν λυθεί το ζήτημα των S-400, η Τουρκία πρέπει να δείξει δείγματα αλλαγής της αντιδυτικής θέσης της και να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν, για να της αφεθούν οι αμαρτίες.

Οι σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, δεν θα βελτιωθούν από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, την οποία δεν διαθέτουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ. Σκέφτονται αυστηρά στρατηγικά, ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα της Αμερικής και γνωρίζουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει ταχθεί απέναντί τους, εξυπηρετώντας τους Ρώσους και τους Ιρανούς. Οι Τούρκοι κορόϊδευαν τους Αμερικανούς επί κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ζητούσε συμβουλές από τον Ερντογάν για τον τρόπο ανατροφής των κοριτσιών του. Αν είναι δυνατόν… Αλλά, ο κ. Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του. Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσωπικότητες.

Έχω την αίσθηση ότι οι αποφάσεις των Αμερικανών έχουν ληφθεί. Θα κάνουν ακόμα μία ύστατη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά πιστεύω πως ο κύβος ερρίφθη: Μια υπερδύναμη που σέβεται τον εαυτό της αναζητεί νέες πιο σταθερές συμμαχίες. Και αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αγωνία στην Άγκυρα για τα F-35: Απεγνωσμένες προσπάθειες να κάμψουν την αντίδραση της Γερουσίας

Be the first to comment on "Η Αμερική προωθεί εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*