Οι Αμερικανοί αν και επιθυμούν την Τουρκία στο “μαντρί”, ετοιμάζονται και για “ό,τι άλλο συμβεί”




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουές Μίτσελ στο συντηρητικό Ίδρυμα Heritage, ήταν αποκαλυπτικές για τους σχεδιασμούς της υπερδύναμης στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Για πρώτη φορά, όσοι παρακολούθησαν και ανέλυσαν σωστά την ομιλία του, αντιλήφθηκαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πλέον στα ραντάρ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα επιφυλάσσεται για τις δύο χώρες, στρατηγικός ρόλος.

Από την ομιλία του κ. Μίτσελ, οι παρεβρισκόμενοι «κράτησαν» δύο ισχυρά, κατά τη γνώμη μου, σημεία:

  • Πρώτον: «Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια…Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».
  • Δεύτερον: «Η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι συνομιλητές των Αμερικανών διπλωματών διέγνωσαν για πρώτη φορά ότι «κάτι αλλάζει γενικά με τη θεώρηση που έχουν οι ΗΠΑ για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, την οποία θεωρούν καίριας σημασίας για τα συμφέροντά τους και στην οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

  • Σημαντικό ρόλο για τη θεώρηση αυτή έπαιξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είδε την Ελλάδα στρατηγικά, όχι μόνο πολιτικά. Η βασική του θέση είναι ότι η χώρα μας, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει για οκτώ χρόνια, διατηρεί και σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ έχουν μειωθεί ο αντιαμερικανισμός και οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

“Καταπέλτης” ο Μίτσελ για Άγκυρα με επαίνους για Ελλάδα: “Μηδενική ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις”

Παλαιότερα η μόνιμη αμερικανική θέση ήταν ότι η χώρα μας είναι ένας ασταθής σύμμαχος και ότι υπάρχει κίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η θέση αυτή έχει τώρα ακυρωθεί στην πράξη.

  • Η Αμερική βρίσκεται σε ένα συνεχή στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα, η οποία αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την τελευταία δεκαετία ότι ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα, παραμένει πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι ισότιμοι συνομιλητές της αμερικανικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί δίνουν σημασία στις συνομιλίες τους με τους Έλληνες αξιωματούχους, και αποδέχονται πλέον, όχι δημόσια, ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει όλα τα όρια στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει να ξεφύγει ο έλεγχος και θα αντιδράσει διπλωματικά εάν υπάρξει κίνδυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η διπλωματική αντίδραση έχει διάφορες μορφές, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

  • Η Αμερική, βεβαίως, είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν έχει χαρίσει την Τουρκία στις αντιαμερικανικές δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Βλ. Πούτιν και οι ηγέτες της Τεχεράνης έχουν «κυκλώσει» κυριολεκτικά τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο στη φάση αυτή ελέγχουν πλήρως.

Έτσι συνεχίζουν την προσπάθεια για να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο η Τουρκία, αν και προετοιμάζονται ακόμα και για μία ιστορικών διαστάσεων σύγκρουση. Η κουβέντα αυτή ακούγεται βαριά αλλά αποτελεί αυτή τη στιγμή μία πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν με τίποτα τη δημιουργία ενός δεύτερου Ιράν στην περιοχή, που θα θέσει σε κίνδυνο τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θα αυξήσει τις απειλές εναντίον του Ισραήλ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο διάλογος πια δεν περιορίζεται μόνο στο Κυπριακό, όπως συνέβαινε τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά έχει καταστεί ενεργειακός. Οι Αμερικανοί οσμίζονται μεγάλα κοιτάσματα στην ΑΟΖ την οποία μοιράζεται η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός υφυπουργός δεν θα ανεχθούν παρενοχλήσεις, υπονοώντας χωρίς αμφιβολία, τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ελλάδα και Κύπρος εξελίσσονται στα “δυνατά χαρτιά” των ΗΠΑ στο σκληρό πόκερ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: