Γιορτή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: Παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης




Με σύνθημα “Άκρως Οικογενειακό”, μία μεγάλη σημαία του ουράνιου τόξου, σύμβολο της διαφορετικότητας στην κορυφή και υπό τους ήχους κρουστών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Πορεία Υπερηφάνειας (Pride Parade) στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Pride Festival.

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη γιορτή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που είχε φέτος επίκεντρο την οικογένεια και την τεκνοθεσία.

Οι συμμετέχοντες κρατώντας μικρές πολύχρωμες σημαίες, χορεύοντας και τραγουδώντας πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης ξεκινώντας από την οδό Εθνικής Αμύνης, κατευθύνθηκαν στην οδό Τσιμισκή και στη συνέχεια μέσω Λεωφόρου Νίκης επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο σταματώντας αρκετές φορές για να πάρουν μέρος σε δρώμενα.

Πριν την έναρξη της παρέλασης εκπρόσωποι οργανώσεων απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες.

“Δεν πραγματοποιείτε πορεία μόνο στη Θεσσαλονίκη, το κάνετε για κάθε πόλη, που δεν μπορεί να έχει Pride Parade. Πραγματοποιείτε πορεία για κάθε άτομο στην Ελλάδα που δεν είναι έξω σήμερα, για κάθε μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις γειτονικές χώρες που φοβάται” τόνισε η Κριστίν Γκαρίνα, πρόεδρος της Ένωσης Διοργανωτών του EuroPride, του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που διοργανώνεται σε διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα κάθε χρόνο και το 2020 θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη.

“Το 2020, σε δύο χρόνια όλη η Ευρώπη θα είναι εδώ μαζί σας. Θα σας δουν τόσοι άνθρωποι και θα ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους” υπογράμμισε η κ. Γκαρίνα.

“Το 7ο Thessaloniki Pride είναι αφιερωμένο στην οικογένεια που θέλουμε να φτιάξουμε και η πολιτεία μας εμποδίζει, δεν μας επιτρέπει πολιτικό γάμο ή τεκνοθεσία, αποκλείει τους έγγαμους τρανς ανθρώπους από τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Είναι όμως αφιερωμένο και στην οικογένεια μέσα στην οποία μεγαλώνουμε, πολλές φορές με δυσκολία, καθώς οι γονείς μας ανησυχούν για εμάς, αλλά σήμερα τα ξεπερνάμε όλα” τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης.

“Ως οργάνωση δεσμευόμαστε να κρατήσουμε ψηλά τον πήχυ στα ανθρώπινα δικαιώματα” τόνισε.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δημοτικού Συμβουλίου και της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην Πορεία Υπερηφάνειας απηύθυνε η Ρία Καλφακάκου.

“Το δημοτικό συμβούλιο και η παράταξή μου υποστηρίζαμε πάντα και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, αλλά και όλες τις εκδηλώσεις για την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων που έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική επιλογή. Υποστηρίξαμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και θα υποστηρίξουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απομένουν για να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, όλοι οι άνθρωποι που επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Εύχομαι η κοινωνία να γίνει πιο ανοιχτή, να αποδέχεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στο 7o Thessaloniki Pride συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Diversity in Visual Arts, Erasmus Student Network – AUTH, “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”, Διεθνής Αμνηστία, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Περήφανοι Γονείς, TRY – Thessaloniki Rainbow Youth, Θετική Φωνή & ThessCheckpoint, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ).

Στην πλατεία του Λευκού Πύργου λειτουργούσαν περίπτερα οργανώσεων, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, του Rainbowrose του δικτύου LGBTI που συγκεντρώνει ανθρώπους από τα Σοσιαλιστικά, Εργατικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, στο οποίο μετέχει και το Κίνημα Αλλαγής και οργανόσεων που προωθούν την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS.

Ένα από τα απρόοπτα στη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας ήταν η επίθεση που δέχθηκαν δύο συμμετέχοντες από αγνώστους οι οποίοι τους έριξαν στη θάλασσα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η υπόθεση διερευνάται από το Τμήμα της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν συνδέονται με το περιστατικό.

Παρέμβαση έκανε το Radical Pride, εκπρόσωποι του οποίου ανάρτησαν πανό απέναντι από τον Λευκό Πύργο με το μήνυμα “Το Pride δεν είναι προϊόν, είναι μνήμη, διεκδίκηση και ελεύθερη έκθεση” και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια με τις θέσεις τους. Τα μέλη του Radical Pride εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα κέρδη εταιρειών από την κοινωνική αυτή δράση μέσω χορηγιών.

Μετά την παρέλαση ξεκίνησε συναυλία (Pride Concert) με τους Μύρωνα Στρατή και Kings, και τους νικητές κι τις νικήτριες του “Ελλάδα, Έχεις Ταλέντο” House of Drama που θα παρουσιάσουν ένα φαντασμαγορικό show υπέρ της διαφορετικότητας. Κεντρική παρουσιάστρια της βραδιάς είναι η Μαίρη Συνατσάκη

Με τη συναυλία πέφτει η αυλαία του 7ου Thessaloniki Pride Festival που ξεκίνησε την Τετάρτη με συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, υπαίθρια πάρτι και συναυλίες.

Η οργάνωση Thessaloniki Pride ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη διοργάνωση του κεντρικού φεστιβάλ LGBTI υπερηφάνειας κάθε Ιούνιο. Το Thessaloniki Pride Parade έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη από άποψη συμμετοχής εκδήλωση στην πόλη με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως γιορτή διαφορετικότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: