Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σεράγεβο




ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Στις 20 Μαΐου 2018 ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση ενώπιον δεκαπέντε περίπου χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν εκτός Τουρκίας.

Η επιλογή του Σεράγεβο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την οποία ο Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει ως κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι, μέχρι στιγμής, η μοναδική χώρα που επέτρεψε στον Ερντογάν να προχωρήσει σε προεκλογική συγκέντρωση και να στείλει ανενόχλητος τα φασιστικά μηνύματα που ήθελε στους απανταχού Τούρκους.

Από το 1995 που υπογράφτηκε η Συμφωνία στο Deyton, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες στις οποίες διαμένουν τρεις κοινότητες (διζωνική τρικοινοτική ομοσπονδία). Είναι η μοναδική χώρα η οποία έχει ένα πολιτειακό σύστημα παρόμοιο με αυτό που επιχειρείται να εφαρμοστεί σήμερα ως λύση του Κυπριακού.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η Τουρκία δεν είχε ούτε εγγυήσεις ούτε επεμβατικά δικαιώματα. Παρόλα αυτά, το πολιτειακό μόρφωμα που εφαρμόστηκε το 1995 της επιτρέπει, εκμεταλλευόμενη τον εκεί μουσουλμανικό πληθυσμό, να ασκεί ανεμπόδιστα μία επιθετική πολιτική και να εμπλέκεται στη λειτουργία του κράτους. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα διείσδυσης στα εσωτερικά της χώρας, προχωρεί σε μια σταθερή και κλιμακούμενη ισλαμοποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: ενώ το 1995 στο Σεράγεβο κατοικούσαν 200 χιλιάδες Σέρβοι ορθόδοξοι, σήμερα διαμένουν μόνο 5 χιλιάδες, ενώ τα 47 τζαμιά, που υπήρχαν στην πόλη τη δεκαετία του 1990, σήμερα έγιναν 137.

Το ζωντανό παράδειγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν διαφέρει από τα όσα επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν τουλάχιστον 192 τζαμιά (πριν από το 1974 υπήρχαν παγκυπρίως 300 τζαμιά), εργοδοτούνται τουλάχιστον 380 ιμάμηδες από το ψευδοκράτος και την τουρκική «πρεσβεία», επιχορηγούνται 1.400 τουλάχιστον Τούρκοι σε τμήματα θρησκευτικών σπουδών στα κατεχόμενα κ.ά.

Είναι προφανές και κατανοητό ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν για τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας ένα αναλώσιμο είδος που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την υλοποίηση των σχεδίων της. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι δημόσιες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων του ψευδοκράτους, η στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων, οι προτάσεις και τα αιτήματα της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων επιχειρεί να μας σύρει στην αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία θα της επιτρέψει να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και, όχι μόνο, στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα.

Το ενδεχόμενο μιας κακής λύσης όπως αυτό περιγράφεται στο Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο άμεσα ή έμμεσα θα οδηγεί είτε στον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου με τελική κατάληξη την ενσωμάτωση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας στην Τουρκία είτε στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στα κατεχόμενα, στην ουσία αποτελεί προσαρμογή στους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας.

Ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στις υποχωρήσεις μας προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή είναι προφανές πως η συνεχιζόμενη ανοχή των τουρκικών ενεργειών θα οδηγήσει στην πλήρη ισλαμοποίηση των κατεχομένων και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί. Η κυβέρνηση οφείλει να «διαβάσει» σωστά τα όσα συμβαίνουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να αναλάβει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και διεκδίκησης μίας λύσης που θα οδηγεί σε ένα φυσιολογικό κράτος με πλήρη:

• Εφαρμογή των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική προέλευση.
• Εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις.
• Κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων από τρίτες χώρες καθώς και παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από πειράματα που οδηγούν σε δυσλειτουργικά πολιτειακά μορφώματα, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων που επιτρέπουν στην Τουρκία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους επικίνδυνους στόχους της και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την επιβίωση του συνόλου των νομιμων κατοίκων του νησιού.

* Εκπρόσωπος Τύπου και μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον: Τα κάτοπτρα της υποκρισίας ωραιοποιούν μια παραμορφωτική σχέση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: