Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας] δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

12/06/2018 14:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βιένη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: