Επανέρχονται με νέες απαιτήσεις οι Σκοπιανοί: Η ονομασία “Severna Makedonija” έχει συμφωνηθεί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν τελειώνει τίποτα και ποτέ πριν τραγουδήσει η χοντρή τραγουδίστρια, λέει το βρετανικό ιδίωμα, και στην περίπτωση του Σκοπιανού πάει γάντι. Απλά δεν γνωρίζουμε ποιος εκ των πρωταγωνιστών παίζει το ρόλο…

Εκεί που όλοι νομίζαμε ότι κατέρρευσαν τα πάντα στις διαπραγματεύσεις, κυκλοφορούσε χθες το βράδυ η πληροφορία ότι οι Σκοπιανοί επανήλθαν και επιθυμούν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων, που θα τους βοηθήσει να ανοίξουν τις πόρτες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

  • Η νέα ονομασία έχει συμφωνηθεί -είναι η “Severna Makedonija”- αλλά οι βασικές εκκρεμότητες, της χρήσης έναντι όλων και των συνταγματικών αλλαγών όχι ακόμα. Παραμένουν ανοικτά προβλήματα και οι Σκοπιανοί δεν έχουν υποχωρήσει από τις ανεδαφικές θέσεις τους. Άρα, για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει η Αθήνα να καταργήσει τις «κόκκινες γραμμές της».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε να τις καταργήσει μπορεί, ούτε πρέπει να το σκεφθεί καν. Όχι επειδή κινδυνεύει το πολιτικό του μέλλον, αλλά για ένα άλλο σοβαρό λόγο: Μετά την υποχώρησή του στο θέμα της ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», γνωρίζει πως δεν έχει το δικαίωμα να δεχθεί διπλή ονομασία -διότι αυτό επιδιώκουν οι εθνικιστές των Σκοπίων- ούτε να αφήσει τις συνταγματικές αλλαγές σε κατοπινό στάδιο.

Η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι καθολική και ο πρωθυπουργός της χώρας δεν πρέπει να αγνοήσει το λαϊκό αίσθημα. Το ένστικτο των ανθρώπων μπορεί να εξελίσσεται σε πιο σημαντικό ακόμα και αυτήν καθ’ αυτήν τη λαϊκή εντολή.

Είμαστε ενώπιον αυτού που συμβαίνει στο Κυπριακό: ότι άλλα επιθυμεί ο λαός που ψήφισε συντριπτικά εναντίον της τουρκοποίησης του νησιού το 2004, και άλλα οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν αναδείξει την υποχωρητικότητα σε επιστήμη.

Απέναντί της η Κύπρος έχει μία μεγάλη χώρα την Τουρκία με τη δεύτερη πιο ισχυρή πολεμική μηχανή στο ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά αντέχει όλα αυτά τα χρόνια της κατοχής και αρνείται να υποκύψει στον Ταγίπ Ερντογάν.

Και απέναντι της η Ελλάδα έχει ένα ανίσχυρο κράτος, που είναι χωρισμένο σε χίλια κομμάτια. Η Ελλάδα, με λίγα λόγια δεν απειλείται. Λόγω αυτού, δεν πρέπει να πάρει καμία λανθασμένη απόφαση. Αρκούν οι υποχωρήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπολογίζει τους εθνικιστές, που βρήκαν ισχυρή υποστήριξη από τον πρόεδρο Γιόργκι Ιβάνοφ. Λέγεται ότι στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται με τον κ. Νίκο Κοτζιά, όχι με καλή πίστη, και τοποθετώντας «εκρηκτικά» στη διαπραγματευτική διαδικασία,

Και αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής του Σκοπιανού:

  • Εάν όντως ο κ. Ζάεφ επιθυμεί τη λύση του προβλήματος της ονομασίας, γιατί διατηρεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Ντιμιτρόφ. Πρόκειται για ένα μυστήριο…

ΑΚΟΜΑ: Αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 80 βουλευτών για τις συνταγματικές αλλαγές, γιατί είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχει πιάσει το μαγικό νούμερο.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σίγουρα παίζει ένα ανάρμοστο παιγνίδι. Άλλα λέει στον κ. Τσίπρα, άλλα στον κ. Νίμιτς και άλλα στους υπόλοιπους. Μα έτσι δεν γίνεται δουλειά, ούτε λύνονται τα σοβαρά προβλήματα μεταξύ χωρών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Να κάνει ο Ζάεφ το αποφασιστικό βήμα”: Σε στάση αναμονής η Κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: